Два прикарпатські облгази перевірять через завищені ціни у платіжках


Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулася із запитом в Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих мереж.

Про це заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Споживач має бути почутий, а рішення НКРЕКП - виконуватися. На підставі численних звернень громадян через донарахування їм обсягів природного газу, які враховують об’єми приведення до стандартних умов, звернулась із запитом у Державну регуляторну службу щодо погодження проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих мереж", - сказала Кривенко.

Вона додала, що на порушників може очікувати максимальний штраф у 850 тисяч гривень.

Зокрема, НКРЕКП планує здійснити перевірку серед інших ПАТ "Івано-Франківськгаз" і ПАТ "Тисменицягаз".

Як повідомлялося, у листопаді більшість побутових споживачів України отримали від постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень та попередженням про донарахування за три попередні роки зі значними сумами. Їх причиною газзбути назвали «приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання», начебто на вимогу Нафтогазу. Нафтогаз, у свою чергу, наголошував, що жодним чином не причетний до цього рішення і засуджує такі дії.

НКРЕКП заборонила облгазам приводити до стандартних об'єми природного газу, використаного побутовими споживачами, та здійснювати донарахування у платіжках.