Два університети Франківщини отримали збільшене фінансування у 2020 році


З 2020 року МОН розподіляє державне фінансування між університетами за формулою, де університети з кращими результатами діяльності отримують більше фінансування.

Це один із аспектів реформи фінансування та управління закладами вищої освіти, концепцію якої Міністерство презентувало в грудні 2019 року.

За формулою, два університети Івано-Франківська отримали збільшене фінансування. Це Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (приріст 12,3 млн грн порівняно із бюджетом 2019 року) та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (7,3 млн грн).

Всього у підпорядкуванні МОН фінансування за формулою отримали 136 закладів вищої освіти та 12 їхніх філій, які мають власні кошториси. Завдяки такому розрахунку фінансування цього року 17 університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 мільйонів гривень. Загалом 94 заклади отримали 100-120% від бюджету 2019 року, а 54 – 95-99% від бюджету 2019 року. 

Про зміну підходу до фінансування ЗВО та інші аспекти реформи вищої освіти, яку впроваджує Міністерство, розповість заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний 20 лютого під час робочого візиту до Івано-Франківської області. Зустрічі з викладачами та студентами заступник Міністра проведе у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника та Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки у 2020 році зробило розрахунок обсягу фінансування ЗВО за конкретними показниками, серед яких: масштаб університету; контингент; регіональний коефіцієнт; позиції у міжнародних рейтингах; обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів. З 2021 року до цих показників додасться працевлаштування випускників, які МОН буде відслідковувати через онлайн-систему. Для поступовості переходу у 2020 році були запроваджені обмеження для мінімальної та максимальної зміни бюджету кожного ЗВО – 95% та 120% від 2019 року відповідно. 

Показники, за якими МОН робить розрахунок розподілу фінансування, дають університетам чітке розуміння, за якою траєкторією їм потрібно рухатись, щоб покращувати свої позиції. 

Відтепер фактична кількість студентів за бюджетною формою навчання (контингент) –  лише один із шести показників, які впливають на формування бюджету. Протягом наступних трьох років вага цього показника буде зменшуватись. Додатково держава стимулює університети зберігати свій профіль, технічні університети – підтримувати саме технічні спеціальності.

Показник масштабу стимулює заклади вищої освіти об’єднуватись та ефективно використовувати ресурси. Адже університети, у яких навчається менше 1000 студентів-бюджетників, будуть отримувати менше, а ті, де три, шість і десять тисяч студентів – навпаки отримуватимуть більше. 

Застосування регіонального коефіцієнту у формулі дало змогу регіональним університетам у 2020 році отримати краще фінансування. У попередні роки через відтік абітурієнтів у великі міста регіональні ЗВО втрачали студентів та не мали ресурсів для розвитку. Застосовуючи регіональний коефіцієнт, держава підтримує регіональні університети.

Наявність українських університетів у міжнародних рейтингах – це стимул працювати над міжнародним визнанням та репутацією, підвищення шансів залучати іноземних студентів. Міністерство враховує позиції в QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings та Academic Ranking of World Universities. Зараз п’ять ЗВО, які входять до рейтингів, отримали додаткове фінансування за цим показником. 

Кількість грошей на дослідження, які університет залучає від бізнесу та з міжнародних грантів, свідчить, що закладу довіряють донори та/або бізнес. Держава, використовуючи цей показник, стимулює університети розвивати науку та диверсифікувати джерела надходження грошей.

Працевлаштування випускників – це показник, який МОН почне застосовувати при розрахунку фінансування ЗВО у 2021. У 2020 МОН запустить електронну систему, яка буде моніторити, чи працюють випускники того чи іншого університету на посаді, що вимагає вищої освіти. Цей показник буде стимулювати університети підвищувати якість освіти, враховувати потреби ринку праці та сприяти працевлаштуванню своїх студентів.

Наступним кроком Міністерства стане спільна із профільним комітетом Верховної Ради розробка та внесення комплексних змін до законодавства, які нададуть фінансову автономію університетам.