Дві ради Прикарпаття лідирують у рейтингу прозорості


Сьогодні, 8 травня представники коаліції "Прозорі ради презентували результати контролю роботи чотирьох рад Прикарпаття.

А саме, Коломийської, Бурштинської, Івано-Франківської міськради та Івано-Франківської облради, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Представник коаліції "Прозорі ради" Ольга Симчич розповіла, що міські ради аналізували за 14 критеріями міські, а обласні ради за 10 критеріями.

"Це зумовлено тим, що обласні ради не мають всіх тих повноважень, що міські", - пояснює Симчич.

У цілому рейтинг прозорості рад виглядає таким чином: Бурштинська і Івано-Франківська міськради займають перше і друге місце серед 12 міських рад. Коломийська міськрада у цьому рейтингу опинилась на дев'ятому місці.

"Наразі ми тільки починаємо аналізувати ради. Коли ми проводили це дослідження у межах про це не знали. Вже у жовтні — листопаді ми повторно проаналізуємо ради", - зауважує Ольга.

Івано-Франківська обласна рада наразі посіла четверте місце. Її обійшли Чернігівська, Полтавська та Рівненська облради.

Після аналізу представники коаліції розробили рекомендації місцевим радам. Зокрема, облраді пропонують звітувати на сайті ради депутатів, а також за п'ять днів наперед оприлюднювати проекти рішень до початку комісії. Крім того, представники коаліції радять визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування та оприлюднити інформацію про всіх депутатів (адреса та телефон приймальні, e-mail, графік прийому громадян, тощо).

"Водночас у регламенті міської ради є пункт, де йдеться про та, що якщо, а далі немає вільних місць людину можуть вивести із зали. Також потрібно за 20 днів наперед оприлюднювати проекти рішень. Загалом Івано-Франківська міська рада найкраще комунікує з громадськістю", - зазначають експерти.

Бурштинській міській раді коаліція пропонує закріпити механізм запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в раді і порядок оприлюднення рішень виконавчого комітету. Також запровадити практику оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій депутатських комісій і практику публікації на сайті ради інформації про порядок подачі місцевих ініціатив. Насамкінець, рекомендують визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування.

Показники Коломийської міської ради не такі високі, як у попередніх рад. Та все може змінитися після врахування наступних рекомендацій. Зокрема, представники коаліції радять закріпити належним чином порядок оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету та практику вчасного оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій депутатських комісій, проектів рішень ради і виконавчого комітету. Також рекомендують прописати порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд Коломийської міської ради, визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування і оприлюднити інформацію про всіх депутатів (адреса та телефон приймальні, e-mail, графік прийому громадян тощо).