Двоє братів продавали Росії вкрадені запчастини до ракетних систем


Військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону викрила злочинну групу організаторів каналу постачання до Росії запчастин і комплектуючих до ракетних систем.

Про це повідомляє УП з посиланням на прес-службу військової прокуратури Центрального регіону.

Зловмисники постачали до РФ системи управління реактивними снарядами, системи навігації та зв’язку, які були викрадені безпосередньо зі складів військових частин, де вони зберігалися, чи зняті з бойової техніки.

У прокуратурі зазначили, що з двох братів - організаторів групи було затримано одного.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014-2018 років вказані громадяни України через кур’єрів передавали до Російської Федерації зазначене обладнання для подальшого виготовлення продукції військового призначення та зброї на території країни-агресора.

Також встановлено, що серед вилученого під час передачі до РФ обладнання - діоди типу 2Д922А, які використовуються при виготовленні командно-вимірювальної системи "КОМПАРУС", виробником якої є ракетно-космічний завод "ГКНПЦ ім. М.В. Хрунічева" (м. Москва, РФ), та діоди типу2Д922АВ, які встановлюються в маркерному, курсовому та глісадному модулях в складі бортової навігаційно-посадочної апаратури "КУРС-93-М".

   

"За оперативною інформацією, вилучене обладнання протягом 20 останніх років викрадалося зі складів військових частин та знімалося з бойової техніки, що буде перевірено у ході подальшого проведення досудового розслідування", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі наголосили, що виготовлена з встановленням комплектуючих українського виробництва зброя призначалася для подальшого використання її проти українських військових на Донбасі.

Під час санкціонованих судом обшуків, в ході проведення слідчих дій за місцями роботи та проживання фігурантів справи, правоохоронці виявили та вилучили фінансово-господарську документацію, чорнові записи, електронне листування із замовниками з Російської Федерації, а також і значну кількість вказаних елементів і комплектуючих військового призначення та подвійного використання, у тому числі чотири спеціальні комплекси автоматизованих засобів відображення (елемент управління повітряним рухом) "Топаз-2000".

На даний час затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України. Відносно нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Другого організатора злочинної групи оголошено у розшук. Досудове розслідування триває.

Ч. 1 ст. 258-3 КК України, "Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації" - караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.