Двоє вчителів з Прикарпаття набрали на ЗНО по максимальному балу


Вчителі історії України Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого та Української гімназії №1 м. Івано-Франківська — Богдан Яновський та Володимир Половський разом з випускниками шкіл склали зовнішнє незалежне оцінювання зі свого профільного предмета. В результаті тестування отримали максимальних 200 балів.

Ідея про те, щоби вчителі загальноосвітніх шкіл складали ЗНО, не є новою. ГО «Територія інтелекту» надіслала на адресу Міністерства освіти і науки пропозицію про обов’язкове проходження педагогами тестувань замість традиційної атестації, пише Галичина.

Поки ця громадська ініціатива залишається не втіленою в життя, прикарпатські педагоги не сидять склавши руки, а впевнено йдуть на пункт тестування в «шкурі» вступників.    

У вчителя історії та правознавства Рогатинської гімназії ім. Володимира Великого Богдана Яновського за плечима 16 років педагогічного стажу. «Я вже десять років навчаю одинадцяті класи, від початку запровадження ЗНО готую учнів до нього, проте сам не знав, що це таке. Це основна причина такого мого вчинку», — розповідає історик.

Втім, Богдан Антонович  розуміє, що в принципі це не дуже добре для самих вступників, коли разом з ними складають тестування їхні ж учителі, адже результати ЗНО є рейтинговими, а не абсолютними. Високі бали педагогів можуть «посунути» абітурієнтів у рейтинговому списку. Проте, з другого боку, такий сміливий крок та його високий результат — своєрідний знак якості для самого вчителя.

Богдан Яновський зізнається, що під час тестування зі свого улюбленого предмета переживав і навіть зробив три помилки. Каже, були спірні запитання. Нині він щиро радіє своєму результатові. «Якби склав історію навіть на високих 199,5 бала, було б соромно сказати своїм учням про такий результат», — наголошує він.

Тепер вчитель історії Рогатинської гімназії з власного досвіду знає відповідь на запитання, як скласти ЗНО на 200 балів. Він переконаний: такий результат буде, якщо ти впевнений у своїх силах і знаєш предмет. «Знати треба, списати неможливо. Тепер я це на власному досвіді знаю», — підсумовує педагог.

Вчитель історії Української гімназії №1 Володимир Половський, який, до речі, цього року переміг в обласному конкурсі «Молодий лідер Прикарпаття» у номінації «Найкращий молодий педагог», складав ЗНО не лише зі свого «рідного» предмета, а й з географії.

— Для участі в ЗНО зареєструвався з кількох причин, — розповідає вчитель. — Від когось звучала ідея: «пропустити» всіх учителів крізь сито тестування. Вирішив не чекати, а діяти на випередження. Ця ідея мені сподобалась. Крім того, знав, що до сесій з історії не можу бути залученим регіональним центром оцінювання якості освіти, адже є норма, яка запобігає підказуванню: не знаєш — не допоможеш. Маючи досвід роботи і інструктором, і старшим, і черговим, залишалось заповнити опцію «абітурієнт». Тут, напевно, найголовнішу роль відіграла цікавість...

Володимир Половський констатує, що отримати 200 балів на ЗНО нелегко. Адже це результат важкої праці. «Байдуже, чи готуєтесь ви самостійно, чи хтось вам у тім допомагатиме, — каже В. Половський. — Значною мірою успішний результат залежатиме від ваших знань, загальної ерудиції, вміння аналізувати. У той же час ви ніколи не застраховані від помилки: елементарна неуважність при перенесенні відповідей у бланк — і ви втратили бали. Врешті-решт двозначність у трактуванні матеріалу: коли є правильна відповідь серед варіантів, є дуже правильна і найправильніша. Її повністю вилучити, певно, ніколи не вдасться».

Після успішного складання тесту з історії України вчитель Української гімназії має всі підстави давати свої поради учасникам ЗНО. У нього вони такі: не бійтесь незалежного оцінювання, але і не ставтесь до нього зневажливо.