DW: Опозиція готується до загальноукраїнського страйку


Лідери опозиції заявили, що силовий розгін владою мирних демонстрантів на Майдані Незалежності знищив останні шанси на компроміси з владою. Водночас опозиціонери обіцяють діяти виключно мирними способами.

Після міліцейського розгону "Євромайдану" в ніч на 30 листопада опозиція починає підготовку до загальноукраїнського національного страйку. Про це заявив голова політради "Батьківщини" Арсеній Яценюк на брифінгу за підсумками термінової наради опозиційних лідерів у Києві.

"Ми почали формування штабу національного опору", - повідомив Яценюк. За його словами, опозиція вимагає оприлюднити персональний склад виконавців та організаторів розгону мирного протесту громадян.

Вимоги про відставку уряду й розпуск парламенту

Голова партії УДАР Віталій Кличко також запевнив, що опозиція зробить усе можливе з притягнення до відповідальності людей, які санкціонували напад спецназу міліції на мирних молодих людей. Кличко вважає, що відповідальними за це є президент Янукович та міністр внутрішніх справ Захарченко. Лідер УДАРу попередив, що Україні загрожує перетворення "на центр нестабільності в самому центрі Європи". Він виступив за дострокові президентські та парламентські вибори і за "дострокове перезавантаження нинішньої влади".

Лідери опозиції також заявили, що вони зареєстрували в парламенті постанову про відставку уряду Азарова. Голова Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок закликав українців прийти до пам'ятника Шевченку першого грудня і продовжити акції протесту, які були розпочаті прихильниками євроінтеграції. "Ми беремо на себе повну відповідальність за боротьбу та спротив усього українського суспільства проти чинного режиму", - сказав Тягнибок.

Дочка Юлії Тимошенко Євгенія зачитала журналістам на спільному брифінгу лідерів опозиції звернення матері, в якому екс-прем'єрка України закликала мільйони громадян України вийти на майдани, повстати й продовжувати мирні протести, доки режим Віктора Януковича не буде повалений. Тимошенко наголосила, що вживає слово "мільйони" не випадково, бо якщо на вулицю вийдуть десятки, або сотні тисяч людей, цього буде недостатньо.

При цьому Арсеній Яценюк зазначив, що чутки про те, що влада може залучити бійців спецпідрозділів силових структур Росії для розгону акцій протестів у центрі Києва не є безпідставними. Адже така можливість обговорювалася на найвищому рівні ще 2004 року.

Геращенко: "Влада перейшла останню межу"

Після застосування сили владою проти мирних демонстрантів, опозиція не може змінювати свою стратегію з мобілізації українців на протести проти дій влади, сказала в інтерв'ю DW депутатка від партії УДАР Ірина Геращенко. "Влада перейшла останню межу і ми не можемо піти на жодні поступки і маємо дотиснути відставку тих, хто був причетний до розгону Євромайдану", - сказала Геращенко. Вона заявила, що опозиція блокуватиме роботу Верховної Ради, доки депутати не підтримають відставку уряду. А також звертатиметься до лідерів Заходу з проханням "запровадити персональні санкції щодо організаторів застосування сили проти мирних демонстрантів".

Своєю чергою, заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Юрій Корольчук також підтвердив DW, що його партія не змінюватиме своєї стратегії й домагатиметься усунення нинішньої влади. Корольчук бачить тут два головних завдання. Перше з них - об'єднання всіх українців навколо боротьби з нинішнім режимом "незалежно від кольору прапорів, як це було 2004 року". А друге - налаштування на тривалу боротьбу з режимом, яка "може протривати аж до 2015 року".

Джерело: Українська служба DW