Дихай і запам'ятовуй. Як пов'язане дихання через ніс з роботою мозку


Всі ми хоча б раз в житті чули пораду – глибоко вдихни носом і розслабся.

Дихати через ніс радять лікарі, щоб захистити організм від вірусів та інфекцій. Глибоко вдихати носом радять на йозі, щоб розслабитися і звільнити думки.

Журнал Neuroscience опублікував дослідження взаємозв'язку між пам'яттю та тим, як ми дихаємо від вчених Каролінського університету у Стокгольмі, пише УП.Життя з посиланням на The New York Times.Чим ще може бути корисне дихання носом?

Розрізнення запахів – ключовий механізм виживання для більшості істот, включаючи й людину. Тому нейробіологи вважають, що існує зв'язок між мисленням та диханням, який виник як рання еволюційна адаптація.

Дослідження, проведені раніше, показали, що коли гризуни нюхають потік повітря, навіть якщо він не містить ніякого запаху, активується діяльність мозку – стимулюються нейрони зони, яка відповідає за нюх, вони у свою чергу передають сигнал до гіпокампу, зону, яка відповідає за створення та збереження спогадів.

Швецькі вчені вирішили перевірити, чи зберігається такий самий зв'язок між нейронами, коли ми вдихаємо через рот.

 Фото Depositphotos/eevl

Для цього 20 здорових чоловіків та жінок попросили вдихнути 12 різних ароматів з маленьких флаконів, які тримали просто біля носа. Деякі запахи були звичні, як от запах апельсина, інші – були змішані й ідентифікувати одразу їх було складно.

Учасників експерименту попросили запам'ятати кожен аромат.

Першого разу вони вдихали його з закритим носом, іншого – з закритим ротом.

Між "підходами" вони мали годинну перерву. Після неї їм давали вдихнути випадковий запах і запитували, чи пам'ятають його.  

Після вдихання носом результати були набагато кращими.

Натомість, учасники експерименту плуталися в ароматах, які вдихали ротом.

 Фото Depositphotos/minervastock

Артін Аршаміан, керівник дослідження, каже, такі результати зумовлені тим, що пероральне дихання "обходить" нюхову зону в мозку.  

"Ми все ще сумніваємося, чи здатне носове дихання, на відміну від усного, покращити якість довготривалих спогадів людей , якщо вони не пов'язані з запахами", – каже вчений.

"Однак, я не здивуюся, якщо вдихання через ніс матиме вплив на побутову пам'ять людини", – додає він.

Науковці кажуть, такі експерименти ще раз підтверджують необхідність додаткового вивчення зв'язку між диханням та діяльністю мозку у людей.