Директор департаменту архітектури: Важко щось сильно міняти, бо місто маленьке


Довгоочікуваний проект генерального плану міста прибув зі столиці до Івано-Франківська. Над створенням нової редакції працювали проектанти київського «Діпроміста» із врахуванням затверджених пропозицій громади.

Їх збирали впродовж літа минулого року. Надалі на новий проект чекає ряд процедур: збір пропозицій та зауважень громади до редакції документа,  громадські обговорення та дотримання усіх процедур чинного законодавства. І тільки після цього можна буде говорити про процедуру затвердження генерального плану міста. Директор департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Орест Кошик розповів  «Західному кур’єру» про основні деталі генплану, його особливості та подальші зміни. 

– Оресте Іларіоновичу, не так давно місто Івано-Франківськ отримало новий генеральний план. З огляду на це, чи все було в ньому враховано? І чи передбачено внесення змін та пропозиції?

– Насправді не все враховано, те, що давали ми, як архітектура, як інші власники земельних ділянок, користувачі. Але зараз в нас офіційно генеральний план оприлюднено і, відповідно, 30 днів проводяться громадські обговорення. В чому вони полягають? Що за цей термін ми збираємо додатково пропозиції і будемо надсилати у Київ. Можливо, будуть й нові пропозиції, швидше за все, вони будуть.  Пропозиції можна подати згідно з постановою Кабінету міністрів України щодо проведення громадських слухань при розробці містобудівної документації, яка чітко передбачає те, що пропозиції мають подаватися в письмовій формі. Одним словом, будемо розглядати і давати у Київ, щоб проектанти дивилися, вивчали.

– Яких найбільших змін зазнав новий генеральний план порівняно зі своїм попередником?

– У нас загалом важко щось глобально міняти, оскільки територія міста дуже маленька. Вона затиснута між іншими органами самоврядування, сільськими, і  ми не можемо масштабно проектувати щось, зокрема, нові мікрорайони тощо. Але важливо те, що акцент зроблено на зелені зони та соціальні заклади. Мова йде про будівництво садочків та шкіл, чого раніше не було. Багато зараз затверджується детальних планів, на їх місцях виростають багатоквартирні забудови, цілі квартали. Відповідно, це також передбачено в новому генеральному плані, тобто промисловість уся з центральної частини буде винесена. На жаль, в нас така економічна ситуація в країні, що промисловість на низькій стадії розвитку. Але в нас є ще, скажімо, Хриплинський промвузол. Там, однозначно, залишається промислова зона. Можливо, в майбутньому з’явиться якийсь інвестор, щоб планувати там будівництво заводів. Є в нас «Радіозавод». Ці промислові зони будуть залишатися.

– А як щодо нових транспортних розв’язок?

– Щодо розв’язок, то, звичайно ж, враховано новий міст, спорудження якого триває. Більше того, враховані й інші мости. Один з них заплановано там, де вулиця Берегова виходить на Німецьке озеро, до обласної клінічної лікарні. Ще один міст, він і планувався попереднім генпланом, на вулиці Надрічній, через село Клузів, з виїздом на села Ямниця-Тязів. Щоб вантажний транспорт не в’їжджав на територію міста. Ну і залишили продовження вулиці Стуса, вона йтиме далі, через річку і буде виходити на села Підлужжя-Угорники. Таким чином вона буде притрасована до вулиці Тисменицької. Ці мости залишаються, вони нікуди не поділися. Звичайно ж, мости потрібні місту, щоб розвантажувати транспортний потік.

– Наразі чи не найбільший інтерес та водночас занепокоєння викликає центральна частина міста, тобто збереження історико-архітектурного обличчя Івано-Франківська…

– Частиною генплану є історико-архітектурний опорний план, який сесія міської ради погодила ще в лютому. Це є частина генерального плану міста. Він, власне, буде регулювати забудову центральної частини. Звичайно, акцент зроблено в першу чергу на збереження архітектурної спадщини, тієї, що є. На жаль, багато що в нас руйнується в силу різних обставин. Але все це спрямовано на збереження історико-архітектурної частини міста. Обмежена забудова, по поверховості, по площі і так далі.

Плюс, залишається в генеральному плані Північній та Південний бульвари. Звичайно ж, враховано їх об’єднання. Ми, вся міська рада, всі підрозділи, дуже активно зараз працюємо над тим, щоб об’єднати нарешті ці бульвари, винести ринки, які там існують. Є попередні домовленості, і скоро, я думаю, це питання закриється. Це полегшить рух транспорту. Завдяки такому об’єднанню, скажімо, з вулиць Галицької та Довгої, по Північному та Південному бульварах, можна буде виїхати, через вулицю Гурика, одразу ж на Мазепи, не в’їжджаючи в центр, в район Бельведерської. Плюс – там ще планується тролейбусний рух. До «Сільпо» на Мазепи вже тролейбусний рух незабаром з’явиться, а далі передбачено до вулиці Гурика, біля школи-ліцею №23, через бульвари, об’єднати з Галицькою. Це дуже потрібний проект, як на мене, насамперед, в плані розширення мережі комунального транспорту.

– А скільки в новому генеральному плані передбачено зелених зон?

– У нас єдиний ресурс, який залишився, це узбережжя річок. Як ви, мабуть, знаєте, з’являються нові сквери, як, скажімо, в мікрорайоні Пасічна сквер «Первоцвіт». Новий парк буде зведено в районі вулиці Хіміків, там, де новий міст. Тобто залишаються усі ті зелені зони, які вже існують, плюс береги річок. Новий вишукати зараз дуже важко. Але десь по мікрорайонах скверики народжуються. Тобто земельна ділянка оформляється під сквер, відповідно, забудови там не буде.

– Нещодавно зайшла мова про можливе об’єднання Івано-Франківська з Тисменицею. Чи передбачений такий перебіг в генеральному плані? На вашу думку, що з того може вийти?

– На жаль, такі моменти не передбачені, оскільки ми виходили з того, що є на даний момент. Об’єднення з Тисменицею або іншими територіальними громадами – питання майбутнього. І я особисто мрію, щоб таке об’єднання відбулося, адже в міста з’являться, насамперед, нові можливості розвивати не тільки багатоквартирну забудову, а й в плані зелених зон, розвитку промисловості тощо. Але це все питання часу. І таке питання має вже вирішуватися не місцевими радами, а на державному рівні. Скажу так, якщо відбудеться це наше ОТГ, то, звичайно ж, генеральний план буде знову перероблятися. Тому що виникне така необхідність.

– На вашу думку, наскільки пропозиції, які надходитимуть протягом 30 днів, змінять нинішній генеральний план? До слова, чи за перші дні почали надходити пропозиції?

– Відверто кажучи, за декілька днів ще не було пропозицій. Скажімо, коли ми минулого року оголошували внесення пропозицій, то таких надійшло майже 200. Зараз поки немає. Але, я думаю, до кінця цього 30-денного терміну обов’язково будуть. Звичайно ж, мешканці не задоволені забудовою. Але місто повинно розвиватися і забудова має бути як садибна, так і багатоповерхова. Люди мають розуміти такий момент, якщо вони мають у приватній власності земельну ділянку, де стоїть їхня хата, ніхто насильно забудовувати її не буде.

Навіть якщо генеральний план передбачає на тому місці багатоквартирну забудову. Тобто, якщо це в приватній власності, ніхто цього не забере. Наприклад, ще років десять тому в мікрорайоні Пасічна було багато садибної забудови, але там є мікрорайон, який за цей час забудувався. Але це все йшло в умовах викупу, цивільно-правових угод тощо.

– Насамкінець, маєте нагоду звернутися до мешканців міста Івано-Франківська…

–  Просимо мешканців, щоб були активні, щоб подавали пропозиції.  Бо кожен має своє бачення розвитку міста. Адекватні пропозиції  будемо брати до уваги. Можу запевнити, що кожну пропозицію розглянемо.