Директор "Електроавтотрансу" розповів якими будуть електронні квитки і коли вони з'являться


У рік комунального транспорту, яким оголосили 2018 в Івано-Франківську, просто не могли не поспілкуватись з керівником єдиного комунального транспортного підприємства Віталієм Голутяком.

Про здобутки і плани «Електроавтотрансу», електронний квиток і з чим його «їсти» детальніше читайте далі, пише сайт міста.

- Коли отримали пропозицію очолити "Електроавтотранс", чи бачили себе на цій посаді?

- Почну напевно з того, що мене завжди цікавили питання, пов’язані з роботою транспорту. Не лише міського транспорту, а взагалі сфера перевезень мені завжди була дуже близька. Сам не знаю чому. Перебуваючи за кордоном, завжди в першу чергу цікавила робота їхнього громадського транспорту і постійно задавав собі запитання, чому в Україні, чи зокрема в Івано-Франківську, все зовсім по-іншому. Воно виглядало, як щось цілком логічне і просте, тому не міг до кінця зрозуміти, що заважає зробити подібне у нашій країні чи місті. Коли після перемоги міського голови він мене запитав, що необхідно здійснити нового в Івано-Франківську передусім, я йому озвучив своє бачення, серед чого було і змінити роботу громадського транспорту. Тоді він сказав, що в такому разі я повинен очолити «Електроавтотранс». Вже зараз я значно краще розумію, наскільки це непроста сфера, як сильно вона запущена в цілій країні. Адже це тільки за останні рік-два всі почали звертати увагу на громадські перевезення, раніше цьому приділяли дуже мало уваги. Наше законодавство надзвичайно складне в питаннях громадського транспорту, тому щоб провести тут якісь радикальні зміни, потрібно досить багато часу і зусиль. Але головне, що є розуміння у міського голови, що це необхідно робити. Тому я й погодився.

- Чи задоволені результатами роботи підприємства за останні два роки? Що тут хотіли б особливо виділити?

- Я максималіст, тому ніколи не буваю повністю задоволений). Звичайно багато речей вдалось зробити, але й попереду ще чимало роботи. За останній рік дуже багато відбулось позитивних речей, і найважливіше, мені здається, навіть не лише те, що ми закупили 17 б/у тролейбусів, які виглядають значно краще ніж ті, що були до цього часу. Цінне те, що завдяки їм змінюється свідомість людей щодо комунального громадського транспорту.

Дуже багато речей змінено у самій внутрішній організації роботи депо. Можливо, це не такі помітні речі, але від того вони не є менш важливі. Намагаємось змінити принцип роботи депо, зробити його більш орієнтованим на пасажирів та сучасним. Тут мова йде і про те, що всі тролейбуси обладнані відеореєстраторами, дані з яких постійно контролюються. Якщо за перші місяці після цього ми фіксували по 3-4 порушення правил дорожнього руху водіями за тиждень, то потім таких порушень ставало все менше. Зараз це 1-2 порушення на місяць. Ми вивісили похвилинні графіки руху тролейбусів. Так, на жаль поки ми не завжди можемо їх дотримуватись, як з об’єктивних, так і з суб’єктивних причин, але це все-таки дисциплінує наших працівників і пасажирів. Знову ж таки, на початку водії 20-30 рейсів щомісяця виконували неправильно. Ми ввели за це покарання і зараз кількість таких рейсів значно менша. Змінено систему оцінки ефективності нашої роботи. Ключовим показником стала регулярність руху і від цього показника залежить загальна премія всіх працівників. Якщо раніше регулярність руху становила десь 92-94%, то наприкінці 2017 року ми вийшли на показник 97-98%.

Для пасажирів встановлено систему сповіщення щодо назв зупинок на екранах, wi-fi, працює смс-розсилка, яка повідомляє всіх, хто підписався, про зміни і відхилення у русі тролейбусів. Зараз працюємо над тим, щоб частину смс замінити на так звані push-повідомлення через інтернет. Можна ще багато писати. Зокрема про те, що раніше було всього 5 тролейбусів з низькою підлогою, тобто пристосованих для людей з особливими потребами, а за рік їх стало 15. І взагалі, протягом 2009-2016 року підприємство отримало лише 2 б/у тролейбуси, а за останній рік - 17 таких машин, 15 з яких спарені (в народі «гармошки»). Відкрили нову лінію до ОКЛ, продовжили маршрут №7 до Європейської площі, а №10 до Пресмашу. Але повторююсь, що проблем ще дуже багато і дійсно потрібно ще кілька років, щоб наш транспорт доріс до того, яким він повинен бути.

- Яке рішення стало для вас найважливішим, а яке найважчим як директора ЕАТ?

- Не можу визначити найважливіше рішення, а найважчі рішення завжди стосуються роботи з людьми. Наприклад, у нас працювало 7 касирів і 7 операторів кінцевих станцій. Але сучасні технології не потребують такої кількості людей для таких функцій. Якщо є GPS-система, то мені не потрібно тримати людей для контролю руху тролейбусів, я його бачу прямо зі свого робочого місця. Те саме стосується збору виручки. Ми перейшли на термінали - це і зручніше, й ефективніше, й економічно доцільніше. Але зрозуміло, що в цьому випадку частина людей вивільнилась. Хтось перекваліфікувався, а хтось пішов на заслужений відпочинок, оскільки більшість з них були пенсійного віку. Такі умови сьогоднішнього ринку праці.

- Завдання №1 для підприємства зараз - це...

- Продовжувати розвиватись, це якщо одним словом. Роз’яснити це означає: оновити рухомий склад, будувати нові тролейбусні лінії, впровадити «електронний квиток» і відновити автобусні перевезення.

- Електронний квиток: усі про нього чули, але мало хто чітко розуміє, що це. Отож, що вирішить електронний квиток і як працюватиме?

- «Електронний квиток» - це система автоматизованої оплати проїзду та обліку пасажирів. Тобто це форма оплати за проїзд, яка суттєво зменшує кількість готівкового розрахунку та дозволяє чітко прослідкувати пасажиропотік за різними категоріями.

Ми більше року розмірковували, якою має бути ця система у нашому місті. Вивчали досвід закордонних систем і дивились, що роблять ті міста в Україні, які вже розпочали цей процес. Хоча фактично у нашій державі зараз ще не існує цілісної реалізованої системи.

Отже, у всіх транспортних засобах ЕАТ будуть встановлені електронні валідатори, які прийматимуть 2 типи карток.

Перший тип картки – спеціальна транспортна картка. Будь ласка, не плутайте її з тією карткою франківця, яку зараз будуть роздавати. Це інша картка, видача якої планується десь з травня цього року. Вона буде значно більш функціональна. Таких карток буде кілька видів. Перший вид – пільгова картка. Пільгова картка буде іменна, з фотографією особи, якій вона належить. Ця картка буде видаватись безкоштовно усім, хто має право на пільговий проїзд та постійно проживає в Івано-Франківську. Її треба буде замовити у відділеннях ЦНАПу, КП МІУК, департаменті соціальної політики та деяких інших установах. Трохи пізніше буде детальна інформація, як її отримати. Період видачі цих карток триватиме до кінця 2018 року. Тому не потрібно всім якнайшвидше бігти за карткою – часу буде достатньо. Одним з різновидів такої картки буде учнівська картка.

Наступний вид – це студентська картка. Вони також будуть іменні з фотографією. Проте ця картка вже буде платною, тобто її треба буде купити. Хоча, можливо, керівництво ВУЗів зможе профінансувати цю картку для своїх студентів. Студентська картка буде мати закладений пільговий тариф на проїзд. Якщо студент не матиме цієї картки, то він не зможе скористатись своєю пільгою.

Третій вид такої картки – це звичайна транспортна картка, яку необхідно буде придбати в точках продажу. Також її необхідно буде поповнювати на зручну суму. Це можна буде зробити у точках продажу і поповнення, або через інтернет чи термінали. Перевага цієї картки полягатиме в тому, що вона даватиме можливість проїзду не на кількість, а на час. Тобто, якщо людина планує їхати з пересадкою, то вона зможе проїхати за тарифом однієї поїздки у кількох транспортних засобах.

Другий тип карток – це звичайна банківська картка з системою безконтактного зняття коштів. Такими картками також можна буде розрахуватись за проїзд.

Обов’язковою умовою є валідування під час кожної поїздки у громадському транспорті, незважаючи на те, чи це пільгова картка, чи ні. Така система має почати діяти з 2019 року. Крім цього, ми залишаємо право для людей оплатити проїзд готівкою. Це можна буде зробити у водія транспортного засобу, але тариф на таку поїздку буде дорожчим. Звичайно ж до цієї системи можуть ще бути внесені незначні зміни і уточнення, про що ми будемо інформувати через всі доступні канали.

- Який Ваш план-мінімум на 2018 рік?

- Отримати першу частину нових тролейбусів, кільканадцять нових автобусів, розпочати реалізацію електронного квитка і будівництво лінії до АС-3. А також постійно набирати на навчання нових водіїв тролейбусів та автобусів.

- Ви чимало подорожуєте. Назвіть, будь ласка, ідеальне для вас в плані транспортної інфраструктури місто. Що Івано-Франківськ мав би запозичити звідти?

- Немає ідеальних систем чи ідеальних міст. Але загалом в більшості міст Європи все дуже зручно. З того, що я бачив, виділив би Барселону, Ліон, Зальцбург і Амстердам. Перші два міста дуже вразили доступністю для людей з особливими потребами, третє - розвитком тролейбусного руху, а четверте - кількістю велотранспорту.

- Ваша професійна мрія, яку найбільше хотілося б втілити на цій посаді - ...

- Щоб іванофранківці пишались нашим громадським транспортом і він дійсно був надійний, комфортний та безпечний.