Дитина-курець, що шокувала увесь світ: як змінився малюк за 8 років


Хлопчик почав курити у віці 18 місяців і його батьки не бачили нічого поганого в цьому.

У 2010 році, світ сколихнуло відео, на якому 2-річний малюк з Індонезії курив сигарети. За словами батьків, він викурював за день по 40 сигарет, іноді навіть більше. Зараз малюк підріс, чи зміг він упоратися зі своєю залежністю? Про це пише znaj.ua.

Малюка, який став героєм того скандального ролика, звали Арді Різал (Ardi Rizal). Він жив в маленькому селі на острові Суматра, і ні його родина, ні місцеві мешканці не знаходили в курінні нічого поганого. На відео він курив, змінюючи одну сигарету на іншу, а місцеві жителі на це просто знизували плечима і говорили, що це потішно.

Мама малюка запевняла, що сигарети необхідні Арді, тому що варто тільки йому не отримати їх, як він починав злитися, кричати і навіть битися головою об стіну.

ому погано, у нього паморочиться голова, якщо він не курить," - виправдовувалася мама Арді. А батько дитини сказав, що для нього син виглядає цілком здоровим.

Коли історія Арді привернула світову увагу, влада Індонезії залучили соціальні служби, щоб допомогти врятувати дитину.

"Безумовно, Арді став жертвою свого оточення.  У цьому суспільстві курять так давно, що вважають вже це звичайною звичкою, що не приносить ніякої шкоди. Дитину потрібно відвернути від його залежності, дати йому щось натомість", - Зазначив представник організації із захисту прав дитини в Індонезії.

Відповідальність за здоров'я Арді повинні нести його батьки, але вони не бачили нічого поганого в тому, що дворічний малюк курить.

Коли мати привезла сина в Джакарту на обстеження в центр реабілітації, з'ясувалося, що це рішення було обумовлено не хвилюванням за здоров'я сина, а фінансовими труднощами: для простої сім'ї з села купувати стільки сигарет в день було дуже важко.

Арді помістили в реабілітаційний центр. Звичайні програми для дорослих не підходили малюкові через його вік - йому неможливо було пояснити наслідки або лікувати його медикаментозним способом. Лікарі вирішили відволікти малюка від його залежності, перенісши увагу на щось інше, що теж приносить йому задоволення.

Таким чином  Арді з однієї залежності перейшов в іншу: він став поглинати неймовірну кількість їжі, і найчастіше це була нездорова їжа, що містить величезні дози цукру. Через це в 6 років Арді заробив собі ожиріння.

http://telegra.ph/file/dc4c59c815b0bf087c097.png

Арді не є поодиноким випадком в Індонезії - проблема з курінням в цій країні має національний масштаб. Близько 80 мільйонів дітей тут починають курити до того, як їм виповниться 10 років. Реклама сигарет заполонила майже всі рекламні площадки, дорослі смалять постійно, не вбачаючи в цьому проблеми.

У 2008 році, наприклад, в країні з населенням в 235 мільйонів жителів було продано більше 165 більйонів сигарет.

Випадок з Арді підняв хвилю обурення у світі, спрямовану на ситуацію, що склалася в Індонезії. У якийсь момент уряд країни здався під натиском і організував національну кампанію, покликану покінчити з курінням серед дітей.