Дивовижна подорож на острів Сокотра: Одне з найпрекрасніших місць на Землі


Сокотра (араб. سقطرى‎, англ. Socotra) — невеликий архіпелаг з чотирьох островів та двох скель (населені Сокотра, Абд-ель-Курі і Самха) в Індійському океані недалеко на північний схід від узбережжя Сомалі, приблизно 350 км на південь від Аравійського півострова.

Є частиною провінції Хадрамаут (архіпелаг територіально поділений на дві мудірії (райони): Хадібо (з центром в Хадібо) і Калансія і Абд-ель-Курі (з центром в Калансії) Республіки Ємен. Площа островів 3,6 тис. км².

Острів Сокотра – одне з найпрекрасніших і дивних місць на Землі. У жорстких пустельних умовах тут вижили унікальні представники рослинного і тваринного світу. А завдяки ізольованості острова безліч тутешніх видів флори і фауни більше не зустрічаються ні в одному куточку світу.

Дивовижна подорож на острів СокотраОстрів Сокотра є частиною держави Ємен. Він розташований у північно-західній частині Індійського океану в 250 км від узбережжя Африки, а також близько 350 км на південь від Аравійського півострова. Входить до складу однойменного архіпелагу Сокотра. Скромні розміри острова – 134 км в довжину і 43 км в ширину – не заважають йому входити до числа найважливіших центрів біологічного різноманіття.

У перекладі з санскриту “Sokotra” означає Острів Щастя або Острів Блаженства. І з цим легко погодитися – буйство ботанічної чарівності сусідять тут з ізоляцією, тишею і величезними білосніжними пляжами.

2-Пейзаж острова Сокотра

133

153

Isla de Socotra, Yemen

Природа острова Сокотра

Протягом багатьох століть острів Сокотра був недоступний для натуралістів і ранніх дослідників. Але наприкінці 90-их на нього обрушилася активна увага, особливо з боку зацікавлених у його економічному розвитку та збереженні тутешнього унікального природного середовища. Завдяки своїй природі, яка збереглася з доісторичних часів, острів приваблює не лише фахівців і вчених, а й любителів екотуризму та спокійного відпочинку. Сокотра – одне з небагатьох місць на планеті, де прогрес не зіпсував належне ставлення людини до навколишньої його природи і до самого себе.

4-Природа острова Сокотра

Острів знаменитий своїм незвичайним ландшафтом, який можна прийняти за декорацію до фантастичного фільму про неземну цивілізації. На сході і в центрі острова переважають гірські гряди з загостреними вершинами, що здіймаються в небо на висоту 1570 метрів. Гірські долини являють собою цілющі зелені оазиси. Круті схили, що нависають над рівнинним узбережжям або прямо над бурхливими хвилями, вапнякові плато, розташовані на перетині всіх вітрів – все це дивовижні пейзажі Сокотри.

5-Природа острова Сокотра. Ємен

6-Природа острова Сокотра. Ємен

7. Острів Блаженства (Сокотра)

Острів Сокотра – це шматок африканського континенту з гірським рельєфом. Ця частина континентальної плити відокремилася від Африки близько 6 млн. років тому. Опинившись в ізоляції, без впливу зовнішнього світу, місцева природа розвивалася особливим, власним шляхом, набуваючи при цьому унікальні риси. Розташування острова створило тут прекрасні умови для проживання великої кількості рідкісних зразків флори і фауни.

8-Природа острова Сокотра. Ємен

9-Природа острова Сокотра

10-Природа острова Сокотра

Всі наземні молюски, що мешкають тут, 90% рептилій і третина рослин є ендеміками, тобто зустрічаються тільки на цьому острові. Населення ендемічної орнітофауни – найбільша на території всього Близького Сходу. На острові можна зустріти близько 140 різновидів пернатих. До ендеміками відносяться: сокотрійський шпак, сокотрійський нектарник, сокотрійський горобець і сокотрійський золотокрилий дубоніс.

сокотрійський баклан

сокотрійський баклан

Гриф острова Сокотра

Гриф острова Сокотра

Спільноти видів мешканців морських глибин на відміну від своїх сухопутних сусідів не багаті ендеміками. Їх унікальність в тому, що вони являють собою своєрідний “коктейль” з різноманітних видів, який виник на стику трьох великих областей: Східної Африки, Аравії і Індо-тихоокеанського регіону.

18-Природа острова Сокотра. Ємен

19-Білі піски острова Сокотра. Ємен

На Сокотрі росте близько 800 видів рослин. Вчені говорять, що унікальні рослини острови – це осколки древньої земної флори, що зникли на материку мільйони років тому. Найвідомішими є Драконові дерева, Огіркове дерево, Дорстенія гігантська і Роза пустелі (Аденіум Сокотранум), що нагадує ногу слона, прикрашену ніжними рожевими пагонами.

Стародавні легенди свідчать, що в Драконових деревах тече кров драконів, що володіє магічними і цілющими властивостями. Смола цього дерева має криваво-червоний колір, її активно використовують в косметиці та медицині. Драконове дерево славиться не тільки незвичайним кольором смоли, а й оригінальною формою стовбура і крони. Гілки дерев тянуться до неба, що надає їм вигляду величезних грибів, що ростуть серед пустелі.

Драконове дерево. Сокотра

Драконове дерево. Сокотра

3-Драконове дерево. Сокотра

5-Драконове дерево. Сокотра

Огіркове дерево можна побачити тільки на острові Сокотра. Воно являє собою єдиний у світі вид деревовидної рослини сімейства гарбузових. Своїм виглядом дерево нагадує баобаб – товстий, м’ясистий стовбур – до метра в діаметрі, невеликі гілки, що тягнуть вгору рідкісну крону. Раніше цей унікальний вид часто зустрічався на території острова, але через активне використання в господарських цілях, його чисельність істотно скоротилася. А свою назву огіркове дерево отримало завдяки плодам, схожим на огірки, але всипаним великою кількістю шипів.

огіркове дерево острова Сокотра

огіркове дерево острова Сокотра

2 огіркове дерево острова Сокотра

2-огіркове дерево острова Сокотра

Роза пустелі (Аденіум Сокотранум) зовсім не схожа на троянду, але все одно прекрасна. Ця рослина вважається однією з найкрасивіших квітів пустелі. Стовбур дерева м’ясистий і товстий, може включати в себе кілька зрощених стовбурових відростків. Висота аденіума досягає більше 3,5 метрів, а діаметр стовбура – 2,4 метрів. Одні представники виду можуть рости вгору, а інші – ростуть вширину, перетворюючись майже в плоскі бочки. Короткі гілки дерева формують крону, прикрашену рожевими квітами. Роза пустелі є повільно ростучим і дуже рідкісним деревом.

1-Роза Пустелі. Острів Сокотра

3-Роза Пустелі. Острів Сокотра

4-Роза Пустелі. Острів Сокотра

Життя на острові Сокотра

Колись острів Сокотра, що лежить в обіймах Аравійського моря, був легендарною землею на краю відомого тоді людям світу. Бурхливе море біля берегів острова загрожувало мореплавцям шторами і мілинами, а його жителі, як вважалося, могли керувати вітрами, за допомогою яких вони приганяли пропливають повз кораблі до берега і грабували їх. Але найвідчайдушніші шукачі скарбів ризикували – заради небачених багатств загадкового острова. Сьогодні ж Сокотра приваблює дослідників зовсім іншими багатствами.

20-Пляжі острова Сокотра. Ємен

І древні римляни, і єгиптяни, і греки – всі використовували скарби природного світу острова Сокотра, такі як ароматичні смоли, ладан, цілющий екстракт алое і «драконова кров» – сік драконового дерева. Численні шукачі пригод приїжджали на ці землі за багатою здобиччю, незважаючи на легенди про страшних вартові острова – гігантські змії, що живуть в місцевих печерах. Про багатства Сокотри мріяли і Олександр Македонський, і цариця Шеви, і Марко Поло.

Селище Халіф-ба-Аббуд

Селище Халіф-ба-Аббуд

13-Селище Халіф-ба-Аббуд

14-Селище Халіф-ба-Аббуд

Що стосується жителів острова Сокотра, то вони дуже самодостатні і життєрадісні люди, незважаючи на досить складні умови проживання. Вони говорять на древньосемітській до-писемній мові Сокотри, не менше стародавній і цікавій для вчених, ніж класична арабська і Аккадійська. Не маючи поняття про безпечне та комфортне життя, мешканці острова розвинули в собі глибоку повагу і розуміння до моря і землі, що було важливо для виживання цього народу.

21-Природа острова Сокотра. Ємен

Сокотра має всесвітнє значення завдяки своїм біологічним різноманіттям, еволюційної унікальності та суспільно-культурної спадщини. На знак визнання унікальної культури архіпелагу Сокотра, а також величезних зусиль щодо його збереження уряду Ємену в 2003 році він був включений ЮНЕСКО у Всесвітній список біосферних резерватів у рамках програми «Людина і біосфера».

23-Природа острова Сокотра. Ємен

Щоб дістатися до столиці Сокотри, міста Хадібо, необхідно прилетіти до столиці Ємену, Сана, і пересісти тут на літак місцевої авіакомпанії, що прямує в Хадібо. У місті можна переночувати, взявши в оренду обладнання для кемпінгу, або поселитися в готелі. Найбільш сприятливим часом для відвідування острова є період з грудня по квітень.

Ще декілька фотографій «інопланетних» пейзажів острова Сокотра

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (1)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (3)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (4)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (5)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (7)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (8)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (9)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (10)

Острів Сокотра - дивовижне місце як з іншої планети (12)