Експорт та імпорт підприємств Прикарпаття знизилися більше ніж удвічі


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області за І півріччя 2013 року становили 210,3 млн. доларів США, імпорту — 241,3 млн. доларів США. Порівняно з відповідним періодом 2012 року обсяги експорту та імпорту значно впали і становлять, відповідно, 42,6% і 38,1%.

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 83-х країн світу, повідомили ”Вікнам” у Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області.

До країн СНД експортовано понад третину усіх товарів, до країн  Європейського Союзу — близько половини.

Імпорт з країн СНД  тановив 11,3% від його загального обсягу, з країн Європейського Союзу — дві третини, Азії — 18,3%. 

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації,  Румунії, Італії, Німеччини, Йорданії, Чехії та Білорусі.  В обсягах імпорту  вагомими були надходження з Німеччини, Польщі, Російської Федерації,  Китаю, Італії, Саудівської Аравії, Чехії та Угорщини.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали  механічні та електричні машини, деревина і вироби з деревини, папір та  картон і продукти тваринного походження. Вагомими були і обсяги  відвантажень пластмас, полімерних матеріалів, продукції хімічної і  пов’язаних з нею галузей промисловості, текстильних матеріалів та  текстильних виробів, шкур необроблених, шкір вичищених.

Серед імпортних надходжень найбільшу  питому вагу займали обсяги  механічних і електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості,  паперу та картону. 

У зовнішньоторговельних операціях товарами провідне місце займали підприємства Івано-Франківська та Калуша.