Екзотичні гості в Станиславові


Сучасна преса час від часу повідомляє про українські делегації, які відвідують підприємства інших країн для обміну досвідом. Однак рідко доводиться чути, щоб хтось приїздив із подібною метою до нас.

Зовсім іншою була ситуація сто років тому. У вересні 1906 р. місцева преса повідомила про гостей з Японії, що перебували в Станиславові. Однак наше місто не було їхньою кінцевою метою, адже вони відвідали його лише проїздом зі Львова до Надвірної, пише ЗК

Пани Каусукі Наіто і Шингурі Рато були урядниками міністерства сільського господарства, а пан Ганширо Мігіта – професором школи лісництва у Токіо. Японці мандрували Галичиною і вирушили до Надвірної з метою вивчення досвіду ведення лісничого господарства і способів адміністрування лісових ресурсів, що перебували у державній власності. Тодішні галичани теж проявляли великий інтерес до життя Японії та її культури.

В березні 1904 р. у Станіславові відбулася лекція відомого мандрівника Станіслава Бобеляка, який розповів мешканцям міста про звичаї цієї екзотичної країни. Як зазначала преса, ця лекція користувалася великим успіхом у публіки, бо пан Бобеляк в основному ділився власними спостереженнями та емоціями, отриманими від спілкування з японцями. Тож складається враження, що сто років тому співпраця галичан з японцями була значно активнішою, ніж тепер.