Електронний чіп та відбитки пальців - нововведення в закордонних паспортах України


Біометричні паспорти - нововведення, що сколихнуло українців. Що це таке і чи потрібно людям? Як у Коломиї діятиме новий закон?

Від 1 липня в Україні розпочали видавати закордонні біометричні паспорти. Це документ, що містить електронний носій із біометричними даними власника паспорта. Видачу таких паспортів розпочали у рамках виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Про виготовлення в Україні біометричних паспортів говорили вже давно. Таку пропозицію подала Державна міграційна служба. Сума виготовлення становитиме 61,85 млн гривень. Однак остаточна дата укладання угоди ще невідома. Планують виготовити 747 тисяч паспортів старого зразка - з полікарбонатною сторінкою без електронного чіпа.

Біометричні паспорти найближчим часом зможуть отримати громадяни України, які подали клопотання про оформлення паспортів у Посольстві України в Молдові та Консульстві України в Бельцях.

Паспорт нового зразка матиме форму пластикової картки із безконтактним електронним носієм інформації. Крім звичних даних, у цьому паспорті буде встановлено спеціальний електронний чіп та відбитки пальців.

Першим володарем біометричного паспорту стане Президент України Віктор Янукович. Про це повідомив начальник управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області Сергій Саїв. Окрім того, він зазначив, що Івано-Франківська міграційна служба в п’ятірці областей України, де видають найбільшу кількість закордонних паспортів. Торік видали 50 тисяч документів старого зразка.

Разом з видачею нових паспортів наголошують, що збільшаться черги. Поки що люди не дуже знайомі з нововведенням. Проте вже готові подавати документи на виготовлення біометричних закордонних паспортів.

- Поки що важко прогнозувати, добре це чи погано, - каже начальник Коломийського сектору громадянства, імміграції, реєстрації фізичних осіб Марія Мельник. - У Коломиї ще не розпочато виготовлення біометричних паспортів. А особи, які мають закордонні паспорти старого зразка, можуть не хвилюватися, що потрібно буде терміново виробляти новий документ. Адже такі паспорти будуть дійсними до визначеної в документі дати.

Коломияни розділилися в думках щодо біометричного нововведення. Та все ж не поспішають робити висновків, поки «теорія не перейде в практику».

- Це нововведення наче палиця з двома кінцями, - запевняє 21-річний коломиянин Іван Сеньків. - Щось нове завжди сприймали з побоюванням. Потім все одно звикали. Чесній людині не страшні жодні нововведення. Зате легко буде знайти людину, яка вчинить злочин чи аварію і втече з місця події.

Опитані побоюються, що в паспортах нового зразка будуть доступні особисті дані кожного громадянина. До цього українці ще не звикли, тому остерігаються.

- Звісно, хвилюємося, аби особиста інформація не стала публічною, - каже 28-річний коломиянин Любомир Григорук. - Головне, щоб на таких нововведеннях держава не планувала збагатитися.

Оформлення біометричного паспорта для всіх осіб буде оновлюватися кожні 10 років. Запровадження біометричних паспортів обумовлене Планом дій щодо введення безвізового режиму з ЄС, схваленим у листопаді 2010 року.

Олена КОЗАЧЕНКО, газета “Дзеркало Коломиї