Енергозбереження: Коли кредит - це вигідно


В 2017 році Івано-Франківська міська рада прийняла програму підтримки впровадження енергозберігаючих заходів у місті. Програмою вже скористалися три ОСББ.

За цією програмою з міського бюджету ОСББ отримують 20% суми кредиту, отриманого на впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів, так званих «теплих» кредитів. Про це й деться на сайті міського голови.

Так, ОСББ «Паркове 2» взяло кредит двічі: у 2017 році вони встановили конструкції з енергозберігаючим склом на сходовій клітці будинку, а у 2018 – провели роботи з термомодернізації внутрішньобудинкових систем опалення та постачання гарячої води. Термомодернізували свої мережі за кредитні кошти й мешканці ОСББ «Драгоманова, 12». А ось ОСББ «Набережна, 32» за кредитні кошти встановили конструкцію з енергозберігаючим склом.

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак зазначає, що охочих брати кредит не дуже багато. Адже це гроші і відповідальність. Та вигода для тих, хто бере кредит – очевидна. Адже окрім відшкодування від міської ради, ОСББ отримає також відшкодування з держенергоефективності від 40 до 70 % від вартості матеріалів та з обласного бюджету – 15 % з виплачених відсотків за кредитами. Переконатися у вигоді цих кредитів можна на прикладі ОСББ «Набережна 32». Вони замість 319 тисяч гривень, витратили трохи більше 60 тисяч.

«Міський бюджет не може модернізовувати будинки ОСББ за свій кошт. Адже візьмемо, до прикладу, утеплення. Це мільйони гривень на один будинок. А таких будинків у місті сотні. Бюджет це точно не потягне. Тому єдиний вихід – довгострокові кредити. Маємо багато програм для ОСББ, допомагаємо тим, що в наших силах. Прийшов час, коли треба брати справи та відповідальність у свої руки», – підсумував міський голова Руслан Марцінків.

За деталями звертайтеся у Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою (вул. Незалежності, 7), у відділ надання житлових послуг (каб. 203), тел. 53 21 82.