ЄС закликав притягнути до відповідальності винних у силовому розгоні майдану


Євросоюз рішуче засуджує перевищення використання сили 30 листопада для розгону мирної демонстрації в Києві. У зв'язку з цим ЄС закликає українську владу провести розслідування розгону мітингувальників і притягти до відповідальності винних.

Про це йдеться в заяві Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і Єврокомісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле, текст якого передано агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

"Європейський Союз рішуче засуджує надмірне застосування сили вчора ввечері з боку міліції для розгону мирних демонстрантів у Києві, які за останні кілька днів сильним і безпрецедентним чином висловили свою підтримку політичній асоціації та економічній інтеграції України з Європейським Союзом", - йдеться в заяві.

Ештон і Фюле нагадали, що учасники саміту Східного партнерства у Вільнюсі схвалили цю підтримку.

"Це необґрунтоване застосування сили суперечить принципам, яким вчора всі учасники Вільнюського саміту, зокрема президент України, підтвердили свою прихильність", - наголошується в документі.

"Ми закликаємо Україну, яка також головує в ОБСЄ і проведе свою міністерську конференцію 5-6 грудня в Києві, повною мірою виконувати свої міжнародні зобов'язання щодо поваги свободи вираження думок і зборів", - наголошується в заяві.

"Ми закликаємо президента й українську владу провести розслідування подій минулої ночі і притягти до відповідальності тих, хто виступив проти основних засад свободи та свободи висловлювань", - зазначили Ештон та Фюле.

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, "Беркут" силою розігнав Майдан Незалежності від мітингувальників. Було затримано 35 осіб.

За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Серед постраждалих – двоє громадян Польщі.

Міністерство закордонних справ Польщі викликало на розмову до себе в неділю, 1 грудня, посла України для пояснень в справі останніх подій в Києві.