ЄС запровадить нові правила для отримання громадянства


У Єврокомісії планують підготувати нові норми щодо надання громадянства країнами-членами ЄС на тлі великої кількості паспортів і дозволів на проживання, виданих виключно на підставі інвестованих грошей.

Єврокомісія закликає країни ЄС до більшої стриманості при наданні громадянства вихідцям із третіх країн, пише Gazeta.

"Єврокомісія стежить за розвитком ситуації із так званими "золотими паспортами" із великим занепокоєнням", - цитує німецька газета Die Welt єврокомісарку з питань правосуддя, захисту прав споживачів та гендерної рівності Веру Юрову. За словами єврокомісарки, ЄС підготує вже восени нові норми щодо надання громадянства країнами-членами.

Юрова наголосила, що за останні роки зросла кількість паспортів країн ЄС, отриманих виключно на підставі здійснених інвестицій в економіку країни або внаслідок придбання дорогої нерухомості. У матеріалі згадуються такі країни, як Кіпр, Мальта та Греція, які у великій кількості видають довгострокові дозволи на проживання (так звані "золоті візи") або повноцінне громадянство особам із Китаю або колишніх республік СРСР.

"Ми не хочемо жодних троянських коней у Євросоюзі, - заявила Юрова. - Деякі країни-члени повинні докладати більших зусиль, щоб їхнє громадянство не отримували злочинці, які можуть нашкодити безпеці Європи або відмивати гроші в ЄС".