Європарламент - за підписання угоди з Україною і безвізовий режим


Європарламент висловився за "якнайшвидше" підписання Угоди про асоціацію з Україною за умови виконання всіх вимог.

Також він схиляє інституції та держави Євросоюзу до угоди про безвізовий режим із Україною.

Про це йдеться у спеціальній резолюції "Наслідки вільнюського саміту та майбутнє "Східного партнерства", зокрема що стосується України", затвердженій на сесії Європарламенту у Страсбурзі.

Європарламент засудив рішення української влади на чолі з президентом Віктором Януковичем не підписувати Угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі наприкінці листопада.

"Це була втрачена можливість для відносин ЄС - Україна і для прагнень України", - сказано у документі.

Європарламент висловив "сильну підтримку підписанню Угоди про асоціацію якнайшвидше при виконанні всіх умов".

Депутати ЄП взяли до уваги "європейські прагнення українців, які проявляються під час демонстрацій українського громадянського суспільства на Євромайдані у Києві та інших містах України, і ще раз наголошують, що надання Україні європейської перспективи має велике значення і відповідає інтересам обох сторін".

Європарламент закликав політиків на наступному саміті ЄС, що має відбутися за тиждень у Брюсселі, послати "сильний політичний сигнал, що ЄС залишається готовим до зближення з Україною".

У резолюції також є заклик до інституцій ЄС та держав-членів узяти на себе зобов'язання "стати широко відкритими для українського суспільства"

"Зокрема, за допомогою угоди про безвізовий режим, зміцнення науково-дослідного співробітництва, розширення молодіжних обмінів та підвищення доступності стипендій", - уточнюють євродепутати.

"(ЄП) вважає, що мають бути зроблені подальші зусилля, щоб повною мірою долучити Україну до внутрішнього енергетичного ринку ЄС", - додається в резолюції.

Як відомо,  21 листопада уряд України вирішив призупинити роботу над Угодою про асоціацію з ЄС, а 29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала її. 

З 21 листопада в Україні проходять масові акції протесту громадян, які вимагають євроінтеграції України. Після жорстокого розгону "беркутівцями" Євромайдану в ніч на 30 листопада в Києві, акції протесту по всій країні посилилися. Протести тривають.

Громадяни виступають уже не стільки за Євросоюз, як проти дій влади. Вони вимагають, зокрема: покарати винних у побитті мітингувальників "Беркутом", звільнити арештованих активістів так званого "Євромайдану", відправити у відставку Кабінет міністрів та провести перевибори президента й Верховної Ради.

УНІАН"Інтерфакс-Україна"