Фестиваль АртПоле збере на Прикарпатті представників 12 країн світу


Музика, перформанс, лендарт. Близько 300 учасників з 12 країн — від Індії, через Україну до Фінляндії.

Протягом п’яти днів тут відбуватимуться унікальні концерти, вистави, кінопокази — адже деякі з них готуються спеціально для АртПоля, а деякі  імпровізаційні.

 

Тут створюватимуться об’єкти в довкіллі, проводитимуться нетрадиційні майстер-класи з традиційних ремесел, танців і співів; цього року до українських майстрів долучаються їхні колеги з Польщі та Австрії. Майстер-класи відбуватимуться по всій території фестивалю — у відреставрованих приміщеннях старої ферми, в гончарній, кузні, їдальнях і просто в яблуневому садку. Щодо концертів, крім Великої сцени фестивалю, планується ще Public- та Water-сцени, де музиканти з різних проектів зустрічатимуться й імпровізуватимуть разом з публікою, птахами, рікою...

 

Проживання на фестивалі — в наметовому містечку. Сніданки/обіди/вечері — в кафе, які відкривають українські клуби з різних міст, постійні музичні партнери АртПоля. Тут же час від часу проходитимуть майстер-класи — тобто можна або їсти, або співати, ліпити і робити повітряних зміїв.

 

АртПоле — не просто фестиваль, це атмосферне явище, постійна взаємодія один з одним і з усім, що навколо. Всі, хто опиниться в цьому місці у цей час, стають учасниками одного процесу, який часом називають життям, а часом — мистецтвом. На АртПолі публіка не відокремлюється від артистів, адже в кожного можуть відкритися приховані здатності. Один мистецький напрямок не відокремлюється від іншого, а лиш доповнює, створюючи чарівну багатогранну дійсність. Середовище людське не відокремлюється від природного. Головне — максимально далеко відійти від штучно створених декорацій і ефектів, дати серцю працювати на повну, щоб на цій неймовірній швидкості, яку дає лише спільна енергія, вирушити далі.

 

10 липня о 10:00 з Незвіська (Nameless:) — такий населений пункт по дорозі на Уніж — з-під старого мосту над Дністром вирушить одна з фестивальних сцен, на якій вже під час подорожі гратиме Гич Оркестр. От тоді все і розпочнеться. Хоча воно ніколи й не закінчувалося!

 

 

ЗВУК МУЗИКА

Не варто шукати стилістичної чи жанрової визначеності, це — музика, яка добре звучить у відкритому просторі, музика різна — від автентики до її цитування, нагадування й натяків на те, чим є первинна-етнічна-природна музика в нашому сучасному світі.

 

Україна: Перкалаба /ПУШКіН Клезмер Бенд / Гич Оркестр / Гудаки / Крапка / Перкалабські Придатки / Йорий Клоц / Cherry Band / Уніж-Цех

Польща: Enchanted hunters /  Karolina Cicha / Miąższ 

Білорусь: НагУаль / Князь Мышкин

Росія: uSSSy / Сонные мишки / Рви Меха Оркестр

Франція: Fantazio / Red Сardell  

Фінляндія: Faarao Рirttikangas

Чехія: Evolution Dejavu

Угорщина: Napra

Туреччина: Magiviz

та ін.

 

ДІЯ ПЕРФОРМАНС

Абсолютні прем’єри очікуються на нічній сцені, де оповідатимуться казки й міфи, як стародавні, так і сучасні авторські. В проектах задіяні учасники з різних куточків України, а також з Туреччини, Індії та Великобританії.

Індійську легенду The King and The Corpse розповість Тьюп, харизматичний вокаліст Transglobal Underground,  під віртуозну гру Шими на сітарі.

Історія від Юрія Андруховича про спаленого у старому Львові Альберта Вироземського супроводжуватиметься львівськими музикантами — співачкою Уляною Горбачевською та контрабасистом Марком Токарем.

Казка про бідного мандрівника Ашик-Керіба поведе нас на схід. Мультимедійна вистава поєднає урумські народні пісні Аполлінарії Налчі, сучасну музику та відеоарт.

Містичну Гуцулію створюватимуть народжені у Верховині й Космачі — Остап Костюк з «Гич Оркестра» і Олег Гнатів з «Перкалаби».

 

ДІЯ МАЙСТЕРНІ

На будь-який смак! Можна долучитися до репетицій оркестру «Паприкалаба», що гратиме на дудках-морквах і кавунах-барабанах. А можна — до хору «Як умієм, так і пієм» — для всіх, хто бажає (не обов’язково вміє:) співати. Можна потрапити в Обертонкі простори й освоїти варган та діджеріду. Можна відчути, що собою являє контактна імпровізація. Можна оволодіти мистецтвом крутіння вогню. Можна навчитися ліпити з глини, вирізати чудернацькі витинанки, робити повітряних зміїв, блокноти для найсокровенніших записів, листівки із зображенням рослин — за допомогою цианотіпії, давнього способу монохромного фотографічного друку, який давав відбитки блакитного відтінку.

Вперше на АртПолі протягом всього фестивалю дитяча програма — Велика Галявина, на якій співатимуть, танцюватимуть, гратимуть, водитимуть хороводи та плестимуть солом’яні обереги. І вистава «Кораблик» від дитячого театру з Москви — спеціально для малих, що супроводжуватиметься справжніми флейтами й барабанами.

 

ПРОСТІР ЛЕНДАРТ

Тут завдання художника полягає не в пошуках сенсу, а в умінні побачити надзвичайне в звичайному й своїм твором звернути нашу увагу на постійний і досконалий рух всередині й навколо. Не осягнути, не охарактеризувати, а просто роздивитися й дати іншим побачити диво, що існує поруч. Тому шукайте нові об’єкти у полях, лісах і садах над таємничим Дністром.

ПРОСТІР ДРЕВОВИДИ

Це місце, в якому існують вікна, але не існує стін. І дивлячись крізь таке вікно, можеш потрапити далі — не лише в просторі, але й часі. Аудіо-перформенс відбудеться в неділю — останній день фестивалю — у відкритому просторі — в полі над селом. На створення перформансу надихнула унікальна традиція багатоголосся, яка досі збереглася завдяки учасницям гурту «Древо», що існує вже близько 50 років.

ПРОСТІР УНІЖ — СВІТ

Фотовиставка представить роботи відомих фотографів — учасників АртПоля — відзняті ними в мандрах по Європі, Близькому та Далекому Сході, Африці. Експозиційною залою цього разу стане закинуте поштове відділення, яке оживе на час фестивалю й з’єднає Уніж зі світом.

А у фестивальному кіноклубі Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA традиційно покаже документальне кіно з різних куточків світу.

 

 Організатор фестивалю: Агенція подій «АртПоле».

Генеральний партнер фестивалю: Перша приватна броварня.

Партнери фестивалю: Польський Інститут, Ґете-Інститут, мистецька агенція «Наш формат», концертна агенція «Перекресток», молочна компанія «Галичина» та ін.

Фестиваль відбувається за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації та Городенківської райдержадміністрації.