Філарет підтвердив бажання відновити Київський патріархат


Через відмову української церкви від статусу патріархату, ім'я московського патріарха звучатиме під час богослужінь у церквах на території України, а ім'я київського патріарха — ні.

Про це сказав патріарх Православної церкви України Філарет на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде тільки один - Московський патріархат. І ім'я Московського патріарха Кирила буде звучати по всій Україні. А ім'я Київського патріарха не буде. І ми самі ліквідуємо поминання Київського патріарха по Україні", - сказав Філарет.

Під час прес-конференції він підтвердив своє бажання відновлення Київського патріархату.

"Виходить так, що в незалежній Україні є Московський патріархат, звучить імя Московського патріарха на всіх богослужіннях, по всій Україні. Споминають греко-католицького патріарха Святослава, а Київського патріарха нема. Розумно це, 30 років боролися за створення Київського патріархату, а тепер хочемо відмовитися", - сказав Філарет.

Він зазначив, що греко-католицька церква зараз працює над тим, аби українська греко-католицька церква була визнана Папою Римським патріархатом.

Як повідомлялося, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Наступного дня після Об'єднавчого собору (на якому обрали предстоятеля ПЦУ Епіфанія) речник КП архієпископ Євстратій Зоря заявив, що Київський патріархат та Автокефальна церква об'єдналися та постановили про саморозпуск.

Проте 14 травня 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу Патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Оскільки такого собору не проводили, а Київський Патріархат, за словами Філарета, досі “зареєстрований в державних органах”, тож Київський Патріархат продовжує діяти, наполягає почесний патріарх ПЦУ.