Фільм з франківською акторкою у головній ролі, презентують на кінофестивалі в Естонії


Містичний трилер “Брама” Володимира Тихого прийме участь у головному конкурсі Tallinn Black Nights Film Festival.

Цей фестиваль акредитовано Міжнародною федерацією асоціацій кінопродюсерів як клас А. Фестиваль проводиться вже 21 рік і пройде з 17 листопада до 3 грудня. Світова прем’єра фільму “Брама” відбудеться 28 листопада, повідомляє Бліц-Інфо з посиланням на Directory Films.

“Брама” буде змагатись з фільмами провідних кінематографістів Європи, Азії і Америки за 9 нагород міжнародного конкурсу і приз глядацьких симпатій. Гран Прі фестивалю – 10000 Євро.

Фільм розповідає про сім’ю, що мешкає у Чорнобильській зоні відчуження. Головує у ній баба Пріся, що товаришує з русалками, під’їдає галюциногенні гриби і якось у війну зарізала дванадцятьох есесівців. З нею живуть онук Вовчик і хвороблива донька Слава, яку свого часу покинув чоловік. Неочікувано їх розмірене життя закінчується – баба Пріся отримує містичне попередження про катастрофу, що станеться найближчим часом.

Ті, що живуть у зоні відчудження можуть бути більш реальними, ніж ті, хто сторониться їх, як прокажених. 30 років після катастрофи Чорнобиль все ще є привабливою темою для оголення соціальних проблем. Володимир Тихий уникає всі ці штампи, навпаки - це серйозна алегорія України, як держави, що не змогла позбутись морального розкладу і плутанини після розвалу Радянського Союзу” –  каже Тіт Тумалу, Tallinn Black Nights Film Festival.

Головні ролі у фільмі виконують Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Ярослав Федорчук, Дмитро Ярошенко і Дмитро Тубольцев.

Я дуже щаслива, що мала честь втілити цей образ. Це роль -сповідь. Все те що Я знаю про фантомні болі моєї країни, про її метафоричну змістовність, про наївність та про жорсткість, про поєднання протилежностей в однині ...все це пощастило втілити. І хоча мною фізично була заплачена ціна в тривалості реабілітації шкіри обличчя, в недоїданні та недосипі, бо грим довгий та делікатний.., та все це дуже дріб'язкове порівняно з тим ,що Пощастило зіграти не Роль, не героїню....а іншу сутність...інший світ” – ділиться виконавиця головної ролі, франківчанка Ірма Вітовська.

Ірма Вітовська, що виконує роль Баби Прісі у постановці "Сталкери", отримала і “Київську Пектораль” і “Мельпомену Таврії” за кращу жіночу роль. П’єса проходила під назвами “Сталкери” і “Баба Прися”, остання назва була робочою назвою фільму, але під час підготовки автори вирішили змінити назву на “Брама”, що точніше відповідає творчому задуму режисера та співавтора сценарію Володимира Тихого.

Фільм вироблено компанією Директорія Кіно, за підтримки Державного Агентства України з питань кіно. В партнерстві з компанією Бедлам Продакшнс і Ментал Драйв Студіо.

Український глядач зможе побачити стрічку у квітні 2018 року