Фітотерапія: Чому натуральний - не завжди означає безпечний і корисний


На різних ресурсах часто зустрічається інформація, що фітотерапія може швидко і легко вилікувати від усіх хвороб. Що таблетки, які пропонує медицина, - то хімія та токсини, а справжня сила лише в тому, що дає природа, ми просто її не використовуємо, тому і постійно хворіємо.

Коли ви бачите такі оголошення - проходьте далі. Скоріше за все це маніпуляція та спроба заробити гроші на довірі й бажанні людей швидко та легко одужати. Про це на своїй сторінці в мережі пише в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Не тому, що рослини не мають лікувальних властивостей. Навіть більше, багато сучасних препаратів також містять активні речовини, що є в рослинах. Втім, їхнє застосування у справжній медицині, відрізняється правильним способом збирання, тривалою фармацевтичною підготовкою, різноманітними дослідженнями та ретельною діагностикою у лабораторіях. А саме лікування відбувається під наглядом лікаря і лише в комплексі з лікуванням іншими лікарськими засобами.

Натомість фітотерапію, як спосіб одужати, дуже часто пропонують люди, що не є медичними працівниками. Вони позиціонують траволікування, як панацею, часто надають послуги за великі кошти, забирають у пацієнта час, який він міг би витратити на відвідування лікаря й можуть зашкодити здоров’ю.

Хоча трави здаються нешкідливими (адже ми використовуємо їх для приготування їжі), деякі з них можуть бути потенційно небезпечними та привести до серйозного отруєння організму. Активні речовини, що містяться в рослинах, мають різну хімічну природу і впливають на організм неоднаково.

Концентрації речовин теж може відрізняється - наприклад, у фази життєвого циклу (до, під час і після цвітіння). У різних частинах однієї і тієї ж рослини можуть відрізнятись не тільки концентрації речовин, але і їх якісний склад. Самостійно, без належних знань і обладнання, контролювати правильну дозу лікарської речовини у рослині дуже складно.

Крім того, особливість впливу лікарських рослин на організм людини полягає в тому, що поява лікувального ефекту (як і побічного) може спостерігатися тільки після тривалого прийому рослинного препарату. Ви можете навіть не помітити чому та як з’явилися певні проблеми зі здоров’ям і навіть не згадаєте причину. Тому для лікування обов’язково потрібен догляд і консультації фахового лікаря.

МОЗ України підготувало законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною медициною. Міністерство охорони здоров’я не може надавати дозвільні документи на методи, безпечність та ефективність яких неможливо гарантувати.

Проте який спосіб лікування обирати - вибір за пацієнтом. Ми лише наполегливо рекомендуємо довіряти тільки доказовій медицині. А це зокрема означає застосовувати лікарські засоби тільки за призначенням лікаря.