Франківці відновлять унікальний автомобіль "Старт"


Учасники Станіславівського ретроавтоклубу відшукали зразок унікального мікроавтобуса “Старт”, який випускався в м. Сєверодонецьку Луганської області в середині 1960-х.

Мікроавтобус “Старт” із склопластиковим кузовом був спроектований на Сєвєродонецької авторемонтної базі (САРБ) і серійно випускався на декількох українських підприємствах в 1963 – 1970 р. Оскільки машина мала неординарну зовнішність, розподіляли її поштучно для органів влади, великих підприємств, редакцій телебачення і радіо, кіностудій. Про це йдеться на сторінці автошколи у мережі Facebook.

Дизайн “Старту” базувався на детройтському бароко, хоча художник вимушено використовував стандартні елементи радянського автопрому: лобове і заднє скло, світлотехніку, дверні ручки, ковпаки.

За деякими даними, цей екземпляр був знайдений кілька років тому в лісі під Києвом. Машина була кинута як повністю зношена і кілька десятків років пролежала недалеко від піонерського табору. Але фрагменти кузова збереглися завдяки тому, що склопластик не схильний до корозії. Ентузіасти ретро вивезли останки “Старту” з лісу і зберегли від повного знищення.

А нещодавно мікроавтобус відправився до нового власника – у Станіславівський ретроавтоклуб з м.Івано-Франківська. Члени цієї спільноти відомі українському ретротовариству як вмілі реставратори, так що можна очікувати, що відроджений “Старт” постане перед нами в первозданному вигляді.

Реставрація цієї моделі має свої особливості, які з одного боку, полегшують процес, а з іншого – вимагають від майстрів особливих навичок. Так, мікроавтобус повністю базується на вузлах і агрегатах масової “Волги” ГАЗ-21, так що проблем із запчастинами до механічної начинки не повинно бути. А ось щоб відновити склопластиковий кузов, доведеться опанувати технологію виклейки деталей зі склопластику – епоксидної смоли, армованої скловолокном.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!