Франківці здобули три перемоги на Чемпіонаті світу з таеквондо


Франківський тренер з таеквондо ITF, 40-річний Олександр Дмитрув та його 16-річний вихованець Валентин Слюсар здобули три перемоги на Чемпіонаті світу в болгарському місті Пловдив.

Іванофранківці були серед 85 учасників збірної України і стали найкращими серед 1400 учасників із 82 країн світу. Чи складно здобути такі значні перемоги?

“Я став першим у юніорському багатоборстві, виступав у категорії спортсменів віком 14-17 років,--радісно розповідає Валентин Слюсар.-- У фінальному спарингу змагався з російським спортсменом та переміг. Для мене це було знаково і почесно. Першим став і в спецтехніці”.

Це вже друга вагома перемога юного спортсмена: у 2018-ому хлопець був срібним призером Чемпіонату Європи. За перемогу у цьогорічному світовому чемпіонаті Валентин отримав звання майстра спорту України. До змагань у Болгарії Валентин готувався рік, щодня тренувався по 2-2,5 години. Прикметно, що режиму дня у світового юного чемпіона немає. Зате є несувора дієта: хлопець не вживає мучного, жирного, соленого і газованих напоїв. Юнак їсть молочні продукти, нежирне мясо, варену рибу, багато овочів та фруктів, п’є джерельну воду

При зрості 1,87 метра Валентин важить 72 кілограми. Хлопець навчається в івано-франківській гімназії №2, любить кататися на велосипеді, роликах, гуляти з друзями, мріє стати тренером.

Олександр Дмитрув, тренер Валентина, здобув “золото” і “бронзу”в особистому та командному заліках за виконання формалізованих вправ (туль). Чоловік виступав у ветеранській категорії від 40 років.

“Це не просто вправи, оцінюється схема виконання, сила, точність, ритм, дихання,--пояснює спортсмен.--Останнє найважливіше у тулі та й загалом у тхеквондо, бо на кожну вправу чи при спарингу треба інший вид дихання. Основні види — рівне, пришвидшене та сповільнене. Тому на кожному тренуванні ми практикуємо дихати по-різному”.

До світового чемпіонату Олександр Дмитрув готувався, тренуючи своїх вихованців. Також протягом року чоловік їздив на десятки всеукраїнських змагань, аналізував кращі виступи і вчився сам. Щодня пан Олександр робить зарядку, бігає, багато працює в спортзалі, дотримується вищезгаданої дієти. При зрості 1,74 метра він важить 73 кілограми. Спортом чоловік займається 30 років.

Сабіна РУЖИЦЬКА, Експрес
Фото з архіву Олександра Дмитрува