Франківців кличуть на допрем'єрний показ фільму про Василя Стуса


27 серпня о 18:30 в кінотеатрі "Люм"єр" відбудеться допрем"єрний показ фільму "Заборонений".

Повнометражний художній фільм “Заборонений” присвячений життю та боротьбі одного з найвидатніших синів України, поета та дисидента Василя Стуса, пише Бліц-Інфо.

Робота над створенням стрічки тривала майже 2 роки і з 5 вересня цього року кінокартина “Заборонений” виходить у всеукраїнський прокат.

Проект цього фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Зйомки фільму розпочались 29 квітня 2018 року на вулиці Хрещатик біля арки з виходом на вулицю Лютеранську у Києві. Тут зібрались головні актори та масовка, де все було стилізовано, як під час радянських часів кінця 1960-х років.

Було знято сцену самоспалення колишнього вояка УПА, громадського діяча Василя Макуха, яке він здійснив 5 листопада 1968 року на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини, на Хрещатику у Києві. За сюжетом фільму 30-річний Василь Стус став свідком цієї трагічної події і намагався врятувати Макуха від загибелі.

На початку липня одну зі сцен знімали у Палаці культури імені Корольова, у спеціальному приміщенні — реконструкції кінотеатру «Україна» 1960-х років минулого століття, де під час прем'єри кінострічки «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова літературний критик Іван Дзюба та журналіст В'ячеслав Чорновіл виступили із закликами до протестів через репресії української інтелігенції.

Як зазначив режисер стрічки Роман Бровко: «Постать Василя Стуса є досить відомою для всіх, але ця історія відкриває резонансні маловідомі факти. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Лише смерть відділила Стуса від цієї нагороди, адже її не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом із напруженої ситуації».

10 цікавих фактів про кінострічку.

1. Перша назва фільму «Стус - Птах душі». Саме так називалась остання, вилучена у концтаборі, збірка віршів Василя Стуса.

2. Режисером фільму став Роман Бровко, авторами сценарію - Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов, продюсером - Артем Денисов.

3. Проект цього фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно.

4. Повний бюджет картини Стус становить 38 млн 529 тис. грн, з яких Держкіно виділить 19 млн 264,5 тис. грн.

5. Зйомки фільму почалися 29 квітня 2018 року на вулиці Хрещатик.

6. Картину також знімали в колонії суворого режиму в Березані.

7. У фільмі про Стуса знімалися Дмитро Ярошенко, Діана Розовлян, Євгенія Гладій, Олег Масленніков, Карина Шереверова, Віталій Салій, Мирослава Філіпович, Денис Роднянський та інші.

8. На роль Василя Стуса претендувало близько 50 кандидатів.

9. Режисер Роман Бровко поставив мету показати Стуса не як героя чи ікону, а як друга, чоловіка, батька і, в першу чергу, людину.

10. Перед початком зйомок сценаристи фільму опитували перехожих на вулиці про те, що вони знають про Василя Стуса - мало хто зміг відповісти, чим саме відомий Василь Стус.

"Запрошуємо Вас за зустріч з творцями фільму «Заборонений» у Вашому місті. У Вас буде можливість поспілкуватися з авторами сценарію Сергієм Дзюбою та Артемієм Кірсановим, режисером-постановником Романом Бровком, виконавцем головної ролі Дмитром Ярошенком та продюсером Артемом Денисовим",- зазначають організатори.