Франківцям бракує просторів для культури і сімейного дозвілля: результати дослідження


В рамках проекту «Promprylad. Реновація» відбулося соціологічне дослідження потреб мешканців Івано-Франківська. Нижче наводимо його підсумки.

Команда проекту готова передати детальні результати зацікавленим спеціалістам, дотичним до розвитку міста Івано-Франківська.

Оновлений «Промприлад» має стати потрібним та корисним інструментом для мешканців Івано-Франківська та для розвитку самого міста. І щоб він став саме таким, реновація має відбуватися із врахуванням цінностей та потреб спільноти – майбутніх користувачів цього простору. Аби з’ясувати, які потреби мешканців міста може задовольнити оновлений «Промприлад», команда проекту «Promprylad. Реновація» провела соціологічне дослідження потреб спільноти івано-франківців.

Методологію дослідження було розроблено протягом воркшопу, в якому взяли участь представники та волонтери організацій «Тепле Місто» та «Інша Освіта», що разом із організаціями Garage Gang, CANactions, MitOst e.V. є партнерами в проекті «Promprylad. Реновація». Кураторами воркшопу та дослідження стали Франческа Вебер-Ньюз з Інституту географії Гумбольдського університету (Берлін, Німеччина) та  Себастіан Шлютер, керівник програми «Actors of Urban Change» спілки MitOst e.V. та Фонду Роберта Боша (Берлін, Німеччина).

Головною метою дослідження було отримати відповіді на наступні запитання:

-          Що потрібно мешканцям, щоб почуватися комфортно в місті?

-          Що змушує жителів Івано-Франківська залишатися в місті та творити в ньому?

-          Які страхи мають люди у зв’язку з реновацією Промприладу?

Опитування відбувалося в грудні 2017 року. Ми отримали 200 анкет: 117 з них заповнити люди, безпосередньо контактуючи з інтерв’юерами, 83 анкети було заповнено онлайн. Опитування триває, анкету можна знайти й заповнити за посиланням: https://goo.gl/dv6Zae

Респондентами були як жінки (51%), так і чоловіки (49%). Їхній середній вік – 33 роки. Лише третина опитаних чули про трансформацію Промприладу. Ще одна риса до портрета опитаних: для понад третини з них (35%) щастя приносять сім’я та діти. Також на запитання «що вас надихає чи робить щасливим у житті» (його інтерв’юери ставили останнім) 8% відповіли «люди», а 7% – «любов».

Ми запитали людей, як вони почуваються, живучи в Івано-Франківську. Це було відкрите запитання, тож ми отримали відповіді, що варіюються від різноманітних позитивних (69%) до негативних (10%) оцінок. 20% опитаних нейтрально ставляться до міста. Цікаво, що третина відповідей на це запитання містила таку характеристику «комфортно», а половина – «комфортно», «затишно», «компактно», «спокійно». Отже, більшість мешканців міста почуваються в Івано-Франківську в безпеці, а безпека є однією із засадничих вимог до комфортного життя.

Наступне запитання анкети – «Чи хотіли б ви лишитися в Івано-Франківську?». На цього 82% респондентів відповіли ствердно. Для третини опитаних причинами лишатися є «друзі», «родина» або «люди». І лише 9 % відповіли, що не хотіли б лишатися в Івано-Франківську. Для чверті з них причиною виїзду стали б краща робота і зарплата, брак перспектив у місті і погана економічна ситуація.

Чого бракує мешканцям Івано-Франківська? У цьому запитанні ми уточнили, що не йдеться про базові інфраструктурні речі, як-от дороги, а мова тут – про культурне життя, тобто як його може поліпшити оновлений «Промприлад». Попри те, 10% респондентів вказали, що їм бракує саме якісного громадського транспорту і транспортної інфраструктури. 9% зауважили, що не вистачає культурних подій. 6% відчуває брак зелених зон та публічного простору в місті. Також респонденти зауважували брак реставрації історичних будівель (3%) та велосипедних доріжок (2%).

Далі ми запитали респондентів, що саме вони хотіли б бачити на оновленому «Промприладі», де є багато простору та можливостей («Що б ви хотіли, аби було на “Промприладі” для ваших друзів та родини?»). Понад третина опитаних (36%) хоче бачити там культурні заклади. П’ята частина – освітні (20%). Серед інших потреб: розваги (18%), спортивні (17%) заклади, щось для родини та дітей (15%), а також публічний простір (14%).

Як ми бачимо з цього дослідження, люди люблять Івано-Франківськ і небагато людей прагне поїхати з міста. Люди відчувають, що місто динамічно розвивається. Вони потребують простору для культури і дозвілля, а також сімейного відпочинку.

Соціологічне дослідження потреб івано-франківців є одним з етапів реновації «Промприладу». Окрім дослідження потреб, протягом 2017 року було проведене антропологічне дослідження заводу «Промприлад», про що більше можна дізнатися в репортажі на онлайн-порталі The Ukrainians.

Довідка про «Promprylad. Реновація»

На території заводу “Промприлад” виникне мультифункціональна платформа, яка об’єднуватиме елементи альтернативних форм навчання, культурних практик, соціально відповідального бізнесу та урбаністичної лабораторії. Через вдале поєднання функцій і гравців на території “Промприладу” буде створене сприятливе освітнє поле – така освітня платформа дозволятиме людям та організаціям швидко отримувати та апробувати якісний практичний досвід, формуючи та розвиваючи важливі компетенції та загальну організаційну спроможність. “Промприлад” як свого роду “університет зарадності” покликаний стати каталізатором швидкого прориву для виводу регіону в динамічний розвиток. Як цілісна та стала екосистема “Промприлад” має органічно вписуватися в місто (країну та транскордонний регіон), переосмислювати та зберігати індустріальну спадщину, сприяти глибоким трансформаціям в суспільстві та стати успішним прототипом для інших територій зі схожими передумовами.

З серпня 2016 року відбулося 3 спільних стратегічних сесії партнерів проекту, 4 закритих пітчінг-презентації робочої моделі у Львові, Києві, Тбілісі та Берліні, а також декілька навчальних поїздок в Німеччину та Італію. Ми мали безліч зустрічей з потенційно зацікавленими партнерами та стейкхолдерами, переглянули купу схожих та несхожих кейсів, перерахували купу калькуляцій, переконали BMW Foundation та Фонд ім. Роберта Боша долучитися до проекту, привезли до Івано-Франківська американських представників SRI International та європейських представників Trans Europe Halles для дослідження потенціалу як “Промприладу”, так і всього міста та випили літри нічної кави за обговоренням моделей. У 2017 рік ми входимо з робочою моделлю проекту, результатами зовнішніх досліджень, стратегічними планами для окремих компонентів на “Промприладі” та з конкретними планами стартувати невеликий пілот на території заводу вже до літа 2017 року.