Франківцям, які боргують за воду, відключатимуть каналізацію


В Івано-Франківську проаналізували стан оплати комунальних послуг.

Як розповів директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак, найбільше заборгованість цьогоріч росте перед «Водоекотехпромом» - понад 47,8 мільйона гривень. Зокрема, цього року було нараховано понад 127 мільйонів, а сплачено тільки 125 мільйонів 199 тисяч гривень, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами гендиректора «Водоекотехрому» Романа Кімачука, висока заборгованість пов’язана з тим, що населення почало менше платити за спожиту воду, також боргують управляючі компанії.

«Ми ведемо з ними превенційну роботу, а також відключаємо боржників», - каже чиновник.

Водночас міський голова Руслан Марцінків запропонував перейти підприємству на прямі розрахунки.

«Ми не проти цього, але залишається питання заборгованості. Тож ми пропонуємо управляючим компаніям погасити борг, а вже після цього перейти на прямі розрахунки, адже є негативний досвід управителя «Пасічна ІФ». Ми всі їхні будинки прийняли на прямі розрахунки, а на їхній борг – мільйон гривень уклали договір реструктуризації, втім жодного платежу нам не надійшло», - розповів Кімачук.

За словами комунальника, найефективніше на боржників впливає, коли їм відключають воду.

«Відключити приватний будинок легко, а от "чіпувати" квартиру у багатоповерхівці – складно та дороговартісно. Також це займає досить багато часу. У нас є система «Спрут» за допомогою якої з даху будинку ми можемо поквартирно відключати каналізацію», - пояснює Роман Кімачук.

Ця система раніше вже працювала в Івано-Франківську, відтак зараз комунальники повертаються до її використання. Зокрема, блокують у найбільших боржників.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!