Франківки діляться рецептами: Модна паска від кулінарної вар'ятки Ольги Мончук


Вже цього тижня ми святкуватимемо Воскресіння Христове. Тож майже у кожній прикарпатській родині активно готуються та роздумують над святковим меню.

За традицією, у великодньому кошику обов'язково має бути паска. Її кожна поважна газдиня пече по-своєму, часто за рецептом, який передався від мами чи бабусі. Втім, дехто експерементує та робить великодній хліб за новим, модним рецептом.

Кореспондентка Бліц-Інфо розпитала франківок про їхні рецепти пасок та сімейні традиції.

Франківська журналістка Ольга Мончук любить дивувати кулінарними екпериментами та розповідати про них у своєму блозі "Кулінарні варіації вар'ятки".

"Великдень для мене – це особливе свято, як і Різдво, адже вони об’єднують за одним столом всю родину. А ще я з дитинства люблю ту кулінарну магію, котра традиційно відбувається в домі напередодні свят. Обожнювала спостерігати як моя бабуся ще заздалегідь до Великодня складала яйця у великий баняк, щоби вистачило на паски та випічку, ретельно підбирала рецепти пляцків і повним ходом готувалася до Пасхи. Щодо смачних сімейних традицій Великодня, то моя бабуся традиційно пекла паску, при ній навіть не можна було заїкнутися, про те, що цю здобу можна купити в магазині. А ще коронним у бабусі був медовий торт із заварним кремом. Мама щороку пекла яблучний торт. Неймовірно смачний. Цього року вирішила перебрати традицію і спекти його, рецепт уже переписала, тож уже не можу дочекатися як його пектиму", - ділиться планами Мончук.

Втім, кулінарка зізнається, що не встигла розпитати бабусю про секрети випікання її неймовірно пухкої паски.

"Тож тепер доводиться самій вишукувати рецепти у різних книжках та інтернеті. З читачами «Бліц-інфо» поділюся переписом дуже модної останніми роками паски "Крафін". Ця смачна здоба є своєрідним гібридом паски, мафіна та круасана. Процес приготування доволі марудний, проте, смак паски, її ніжна структура все компенсує", - підкреслює Ольга Мончук.  

Паска "Крафін" за рецептом Ольги Мончук

350 г борошна, 80 мл молока, 7 г сухих дріжджів, 80 г цукру, 1/2 ч. л. солі, 1 яйце, 2 жовтки, 40 г розтопленого вершкового масла, 30 мл апельсинового соку (можна замінити молоком), 100-120 г вершкового масла кімнатної температури, 100 г журавлини, родзинок чи інших сухофруктів, 50 г мигдалевих пелюсток або інших подрібнених горіхів.

Масло розтопити в мікрохвильовці. Молоко підігріти до 400. У молоко додати 1 ч. л. цукру і дріжджі, ретельно вимішати, залишити набухати на 5-10 хвилин. Тим часом яйця збити з цукром до пишної світлої маси. Яйця мають бути кімнатної температури. Борошно просіяти в миску, додати сіль, перемішати, зробити заглиблення. Вилити опару, яєчну суміш та апельсиновий сік, розпочати замішувати тісто. Додати розтоплене масло, продовжити вимішувати. Коли тісто розпочне збиратися в кулю, перекласти на стільницю, борошна не підсипати, вимішувати 10-15 хвилин, поки тісто перестане липнути до рук і стільниці. Має вийти м’яким, ніжним та еластичним. Миску змастити олією або маслом, злегка  змастити і тісто, викласти його в миску, накрити харчовою плівкою, покласти в тепле місце на 50-60 хвилин. За цей час тісто має збільшитися в об‘ємі бодай в два рази.

Коли тісто підійде, перекласти його на стільницю, руки змастити олією, так легше буде з ним працювати. Розділити на дві-три частини, залежно від того, скільки пасок плануєте пекти. Кожну частину округлити, розрівняти, накрити плівкою, залишити на 10 хвилин відпочити. За цей час воно також трішки підросте.  Викласти тісто на посипану борошном стільницю, зверху також притрусити борошном, розкачати в тонкий прямокутний пласт. Під час розкачування потрібно розтягувати тісто за краї, формуючи прямокутник. Розкачаний пласт змастити маслом. Посипати сухофруктами та горіхами, скрутити в рулет, притискаючи кожен шар, перекласти рулет на дошку, накрити плівкою й взятися за другу і третю частини тіста, з якими потрібно зробити все те саме. Рулет перекласти на стільницю, гострим ножем розрізати вздовж, залишивши нерозрізаними 2-3 см. 

З однієї частини рулету сформувати дно паски, скручуючи тісто по спіралі, розрізом назовні, дійшовши до нерозрізаного кінця, викрутити його нагору і продовжити формувати верхній шар паски. Перекласти виріб у форму. Залишити на 60 хвилин у теплому місці підходити. 

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 10 хвилин, тоді зменшити температуру до 180 градусів і пекти ще 25-30 хвилин. Після 10 хвилин випікання бажано накрити верхівки пасок фольгою, щоб не пригоріли.  

Готові паски трішки охолодити, витягти з форм, викласти на рушничок на бік,  час від час повертаючи, так паска рівномірно остигне. Паски можна покрити глазур’ю або просто посипати цукровою пудрою.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!