Франківськ лідирує у рейтингу прозорості інвестиційного сектору


Нещодавно в мережі було розміщено інформацію щодо некоректного порівняння економічних показників Івано-Франківська з містом Вінниця, де недостовірно подані відомості щодо економічного зростання цих міст.

Заступник міського голови Богдан Білик пояснив, що саме Івано-Франківськ є одним із лідерів серед міст України по залученні прямих інвестицій, а тому подібні заяви одного з громадських активістів не мають достовірного підґрунтя.

Для порівняння прес-служба МВК наводить порівняння щодо деяких економічних показниках Івано-Франківська та Вінниця:

Івано-Франківськ – лідирує у рейтингу прозорості інвестиційного сектору

Наше місто є привабливим для потенційних інвесторів завдяки досвіду багаторічної успішної діяльності на території міста підприємств з іноземними інвестиціями, таких як: ТОВ "Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед", ДП ВО "Карпати", ТОВ "Електролюкс Україна", а також високому інвестиційному рейтингу міста та позитивній кредитній історії.

Івано-Франківськ здобув перше місце у рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України, який проводило Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International  в рамках програми Transparent cities. 

У порівнянні з іншими містами України привабливість міста для здійснення інвестицій знаходиться на найвищому рівні uaINV5 за рішенням Національного уповноваженого рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг".

Для потенційного інвестора діє Інвестиційний портал та розроблено інвестиційний паспорт міста Івано-Франківська українською та англійською мовами, з яким можна ознайомитись за посиланням: http://www.mvk.if.ua/invclim.

У 2018 році міською владою проведено переговори щодо залучення інвестицій в економіку міста з 16 іноземними компаніями. Потенційним інвесторам надавалась інформація про вільні виробничі площі та земельні ділянки. Однак, основною  проблемою у залученні інвесторів в Івано-Франківськ залишається відсутність земельної ділянки площею від 10 га. У зв’язку з цим, керівництвом міста прийнято рішення про необхідність формування однієї великої інвестиційної земельної ділянки площею більше 14 га в Хриплинській промисловій зоні. Крім того, наявність потужних іноземних інвесторів створює конкуренцію на ринку праці і, як результат, брак трудових ресурсів, особливо робітничих професій.

Варто відмітити, що у 2018 році розпочато та в перспективі на наступних два роки планується розширення виробничих потужностей, а відповідно збільшення нових робочих місць на вже існуючих підприємствах, в тому числі з іноземними інвестиціями. Так, На ДП ВО "Карпати" відкрито два нових цехи для реалізації проекту Shkoda. ТОВ "Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед" у 2018р. придбано та планується запуск у 2019 році нової лінії для обслуговування проекту Nissan. Розробляється проектна документація на будівництво нового виробничого модуля. Місцевим підприємством ТОВ "Інтелком" у 2018 році розпочато будівництво нових виробничих ліній заводу. Тільки на цих підприємствах планується працевлаштувати близько 2000 осіб.

Конкуренція на ринку праці сприяє підвищенню розміру середньомісячної заробітної плати, зокрема темп зростання по м.Івано-Франківську становить 125%, а по м.Вінниці – 124,4%.

Як результат, зросла також і частка сплаченого ПДФО підприємствами переробної промисловості до 12% проти 8% у 2015 році. В цілому надходження до міського бюджету за 11 місяців 2018 року від ПДФО збільшилися на 157 млн.грн. у порівнянні з 11 м. 2017 року.

Основою економічного розвитку Івано-Франківська складає розвиток малого і середнього бізнесу (99,9% від загальної кількості економічно активних підприємств становлять підприємства МСП). Варто зазначити, що Івано-Франківськ за кількістю малих підприємств на 10 тис. наявного населення займає 5 місце серед обласних центрів України. А також перше місце за кількістю малих і середніх підприємств на 10 тисяч населення серед обласних центрів з аналогічною чисельністю населення (в м.Івано-Франківську – 138 одиниць, в м.Вінниці – 101 од.). До речі, тільки за останні три місяці цього року в місті зареєстровано 1049 фізичних осіб – підприємців та 117 юридичних осіб.

Незважаючи на загальну ситуацію в країні, яка істотно впливає на бізнес-клімат у місті, за 11 місяців 2018 року підприємцями (фізичними та юридичними особами) сплачено 201,8 млн.грн. єдиного податку, що на 44,8 млн.грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Про сприятливі умови для розвитку бізнесу свідчать також результати рейтингу "Regional Doing Business. 2018", розробниками якого вдруге стали Офіс ефективного регулювання та Спілка Українських Підприємців. Івано-Франківськ зайняв друге місце серед регіонів за рівнем комфортності для ведення бізнесу в Україні.

Стратегія розвитку міста Івано-Франківська до 2028 року (надалі – Стратегія) розроблена спільними зусиллями влади, бізнесу, активних громадських організацій міста (створена робоча група з розробки Стратегії розвитку м.Івано-Франківська) та експертів українсько-канадського проекту "Партнерство для розвитку міст" і затверджена рішенням сесії міської ради 27 жовтня 2018 року №276.

Це друга довгострокова Стратегія розвитку міста, розроблена на 10 років (перша в 1999 році була першою в Україні) та четверта по рахунку.

Стратегія охоплює основні напрями розвитку практично всіх сфер економіки і націлена на максимальне врахування актуальних інтересів усіх зацікавлених сторін, серед яких потреби та інтереси мешканців Івано-Франківська є першочерговими.

Стратегія розвитку міста Івано-Франківська до 2028 року та моніторинг її реалізації розміщено на офіційному сайті міста Івано-Франківська за посиланнями: http://www.mvk.if.ua/sektors/45569  та http://www.mvk.if.ua/sektors/48740  відповідно.

В цій Стратегії усі охочі можуть знайти відповіді на свої запитання:

- А що Франківськ може запропонувати бізнесу?

- Яка наша реальна економічна стратегія і політика?

- Чому саме до нас має прийти бізнес?

- Як і чому бізнес може розвиватись в нашому місті?

- Що ефективного офіційна влада міста робить для того, щоб сюди приходив і розвивався бізнес?

- Щоб бізнес платив конкурентні зарплати?

- Щоб бізнес наповнював казну міста податками?