Франківська компанія із "німецьким характером" самовільно зводить нову "елітну нерухомість біля озера"


Металевий паркан довкола малоповерхових будинків по вулиці Гетьмана Мазепи 160-А з’явився влітку минулого року. Згодом одну із будівель було демонтовано, а на її місці розпочалося будівництво нового багатоквартирного житлового будинку під назвою «Park Residence».

На яскравих банерах, що розміщені вздовж усього периметру майбутньої забудови, зображено проект дев’ятиповерхового будинку. Сучасний фасад, оригінальне оздоблення - подібні архітектурні композиції для Івано-Франківська не рідкість. Водночас, вражають додаткові переваги новобудови. Зокрема, у рекламі, забудовник згадує про підземні гаражі, дитячу кімнату, конструкції з теплого алюмінію та навіть зарядну станцію для електромобілів. А якщо врахувати сусідство із міським озером, парковою зоною та близькість до центру міста, об’єкт відраджу можна зарахувати до сегменту елітної нерухомості, пише Побудовано в ІФ.

Освоюватиме територію досі не відома в Івано-Франківську будівельна компанія «Bau comfort». Забудовник лаконічно називає себе «будівельною компанією із німецьким характером». На своєму офіційному сайтівказувати про себе більше компанія «Bau comfort» не стала. Обмежилась лиш контактними телефонами та адресою офісу.

вул. Мазепи 160-А, квітень 2018

Про сам житловий комплекс «Park Residence» відомо небагато. На сайті компанії «Bau comfort» можна ознайомитись із проектом будинку та плануванням квартир. Основний акцент зроблений на місці розташування новобудови та довколишній інфраструктурі. Крім цього, компанія «Bau comfort» розміщує інформацію про об’єкт на своїх сторінках у мережі Facebook і Twitter.

Ще рік тому, по вулиці Гетьмана Мазепи 160-А, знаходився двоповерховий житловий будинок. У 2001 році за цієї адресою будо створено об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку «Цегельник». За даними аналітичної системи Youcontrol, ОСББ досі існує, хоча сам будинок був демонтований у серпні 2017 року. Згодом на його місці почалося будівництво нового житлово комплексу «Park Residence».

На сторінці компанії «Bau comfort» у мережі Twitter, збереглися фотографії будинку, зроблені напередодні його знесення та відео території майбутньої забудови, відзняте за допомогою квадрокоптера. З часу знесення будівлі сторінка компанії у мережі Twitter не оновлювалась.

Знесений будинок, що раніше знаходився на вул. Мазепи, 160-А, фото з сторінки компанії «Bau comfort» у мережі Twitter

Тож по-сусідству із міський озером звільнився придатний під забудову клаптик землі, який взялася освоювати будівельна компанія «Bau comfort». Втім, необхідно з’ясувати, чи має забудовник юридичні підстави здійснювати будівництво на цій території.

Згідно даних кадастрової карти, по вулиці Мазепи, 160-А знаходиться земель ділянка площею 0,3231 га. Її цільове призначення – «для житлових, житлово-будівельних, гаражно і дачно-будівельних кооперативів». Земля перебуває у приватній власності ОСББ «Цегельник».

Ділянка на кадастровій карті

Згідно відомостей з Державного реєстру прав на нерухоме майно, право власності на ділянку ОСББ зареєструвало у червні 2017 року. При цьому у реєстрі цільове призначення землі вказано «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».

Як з’ясувалося, ще в 2010 році, Івано-Франківська міська рада затвердила ОСББ «Цегельник» технічну документацію із землеустрою, на земельну ділянку площею 0,3231 га на вул. Гетьмана Мазепи, 160-а, з передачею її в оренду, терміном на п’ять років, для обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Рік потому міська рада своє рішення скасувала. Натомість депутати затвердили ОСББ «Цегельник» документацію на користування земельною ділянкою з передачею її у власність.

Право власності на ділянку ОСББ зареєструвало аж у червні 2017 році. Тоді ж департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини видав ОСББ «Цегельник» містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоквартирного житлового будинку із закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення (І черга будівництва) за адресою вул. Гетьмана Мазепи, 160-А. Містобудівна документація була видана на шестиповерховий будинок (шостий – мансардний поверх), розрахований на 55 квартир.

Містобудівні умови та обмеження, видані у червні 2017 року

Водночас, у реєстрі державної архітектурно-будівельної інспекції, за період від червня 2017 року і до сьогодні, не зареєстрованого жодного дозвільного документа на ведення будівельних робіт по вул. Гетьмана Мазепи, 160-А.

Незважаючи на це, будівельні роботи на вказаній території тривають повним ходом - забудовник уже встиг звести перший поверх. При цьому при в’їзді на будівельний майданчик відсутній паспорт об’єкта будівництва. Це спеціальний інформаційний стенд, де має бути зображено фасад будівлі, її адресу, вказано замовника, генпідрядника будівництва, а також осіб, що відповідають за технічний нагляд. Найголовніше - паспорт міститься  номер ліцензії, що дозволяє здійснювати будівельні роботи. Ці дані необхідні для контролюючих органів і їх легко перевірити у відритому реєстрі ДАБІ.

Фото з будівництва по вул. Мазепи, 160-А, квітень 2018 року 

 

 

 

 

 

 

 

У випадку будівництва по вул. Мазепи, 160-А подібна інформація відсутня. Відомості, зазначені у реєстрах, засвідчують за ОСББ «Цегельник» право власності на земельну ділянку. Ще є видані містобудівні умови та обмеження на шестиповерховий будинок, що дозволяє припустити, що ОСББ виступає замовником будівництва. При цьому вздовж всієї огорожі будівельного майданчика зображено проект будівлі, висотою аж у 9 поверхів.

Незважаючи на це, квартири у майбутньому будинку активно розпродуються у мережі. На сайт ОЛХ міститься чимало оголошень про продаж квартир в «елітній новобудові біля озера» від будівельної компанії «Bau comfort». До прикладу, забудовник за двокімнатну квартиру площею 63,7 м кв просить майже 32 500 доларів, що цілком відповідає ринковим цінам на нерухомість в Івано-Франківську.

Проект ЖК «Park Residence»

Втім, на яких умовах, ще й без наявної дозвільної документації, компанія «Bau comfort» освоює територію неподалік міського озера, невідомо.

Власником ділянки є ОСББ «Цегельник». Ст. 42 Земельного Кодексу України передбачає безоплатну передачу співвласникам багатоквартирного будинку у власність або в постійне користування земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки. Ця ж стаття визначає, що порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, визначається співвласниками. Водночас, у частині 5 цієї ж статті зазначається, що «у разі знищення (руйнування) багатоквартирного будинку майнові права на земельну ділянку, на якій розташовано такий будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія, зберігаються за співвласниками багатоквартирного будинку».

Відтак, можна припустити, що ОСББ « Цегельник» розпорядилося ділянкою по вул. Мазепи 160-А дуже просто, віддавши її під забудову компанії «Bau comfort». У цьому разі, забудовник отримує від власника землі право на користування землею або укладає із ним договір суперфіцій (право на забудову ділянки). Це юридичній документи, їх наявність засвідчується у реєстрі прав на нерухоме майно. У випадку будівництва на ділянці по вулиці Мазепи, 160-А подібна інформація відсутня. Додамо сюди ще й відсутність дозвільної документації на будівництво і «елітна новобудова біля озера» згідно ст. 376 Цивільного кодексу України визначається як самочинне будівництво.

Згідно даних аналітичної системи Youcontrol, у «компанії із німецьким характером «Bau comfort» виявилась цілком українська прописка. У березні 2017 року, в Івано-Франківську було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «Баукомфорт». Підприємство займається будівництвом житлових та нежитлових будівель, і має ліценцію за господарську діяльність пов’язану зі створенням об’єктів інфраструктури.

Скрін з Youcontrol

Ліцензія, скрін з Youcontrol

Керівником компанії значиться Гриців Юрій Михайлович. Засновники підприємства, Суркова Тетяна Михайлів та Лисовенко Роман Володимирович, внесли порівну по 1 000 000 грн до статутного капіталу компанії.  Тетяна Суркова числиться засновницею ще 5-ти підприємств, серед яких обслуговуючий кооператив «ЖБК «Фізкультурний», який зареєстрований за адерсою вул. Мазепи 160 (цей будинок знаходиться по сусідству із будівельний майданчиком, де нині будується ЖК «Park Residence»).

Засновники компанії, скрін з Youcontrol 

 

Керівництво компанії, скрін з Youcontrol