Франківська міськрада звернулася до нардепів через зміни до Конституції


Івано-Франківська міська рада звернулася до Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з приводу внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Як йдеться у зверненні, депутати Івано-Франківської міської ради стурбовані щодо закритості процесу підготовки законопроєкту та поспіху з його прийняттям. До розробки цього надважливого документу не були залучені представники органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства. Більше того, остаточний документ змін до Конституції України став відомий лише після оприлюднення на сайті парламенту, що не дало можливості отримати детальні висновки щодо цього документу.

"Тривогу викликає намагання через префектів фактично централізувати владу, наділивши їх функціями, які впливатимуть, а вірніше, подавлятимуть усі галузі муніципального життя: місцевих фінансів, публічних закупівель. Це не відповідає основним вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована нашою державою у 1997 році, шкодить усім інституціям місцевої демократії, загрожує реалізації євроінтеграційних спрямувань, закріплених в Конституції України, перекреслює ідеали Революції Гідності.

Зменшення термінів повноважень місцевої влади з 5 до 4 років і водночас залишення без змін часу повноважень органів центральної влади порушує інституційність та наступність влади на місцях та рівність форм народовладдя. Ліквідація статусу міст обласного значення та відмова від чітко закріпленого переліку назв областей, не лише порушує систему адмінустрою, а й закладає диспропорцію та нелогічність при організації влади на місцях, загрожує територіальній цілісності нашої держави.

Зважаючи на вище викладене, вважаємо що законопроєкт змін до Конституції України щодо децентралізації влади потребує серйозного доопрацювання та широкого громадського обговорення. В іншому випадку, це загрожує узурпацією влади та ліквідації місцевого самоврядування", - йдеться у зверненні.