Франківська психологиня розповіла, як пережити вибори без стресу


Президентські вибори після другого туру розділили українців на два ворожі табори. Стався своєрідний передвиборчий розбрат. Здебільшого «чубляться» в соцмережах. Чим зумовлена така агресія виборців? Та як примирити обидві сторони?

Про це та не лише у ефірі програми "Ближче до тіла", що виходить на ТРК ВЕЖА розповіла психологиня, психотерапевтка, керівниця Центру психологічної допомоги учасникам АТО та їхнім родинам Наталія Чаплинська.

За словами Чаплинської, цьогорічні вибори відрізняються від інших активністю молоді, яка зазвичай їх ігнорує. Відтак і висловлюванням своєї позиції у соцмережах. 

"Дуже багато протистоянь є як і в суспільстві, так і в родинах. Направду, це пов'язано з нашою незрілістю. Ми дуже емоційно все сприймаємо. Це певна підлітковість. Також бачимо протистояння двох поколінь, коли старші не готові прийняти вибір молоді. Одні намагаються шукати компроміс, інші йдуть на відкритий конфлікт, намагаючись донести свою думку. Кандидати теж нам показують небажання чути один одного", - підкпреслює психологиня.

Як наслідок, люди опиняються в деструктивному розвитку конфлікту. А у деструкції немає переможців, а лише - переможені. 

"Якщо ми принижуємо один одного, зіштовхуємось лобами, котимось до міжусобної війни, то який може бути результат? Кому це вигідно? Важливо розуміти, що людина має право помилятися. Давайте толерантно відноситися до цих помилок, коректно вказувати на помилки та допомогти їх здолати", - зауважує Наталя Чеплинська.

Тож психологиня радить не перетягувати нікого на свій бік силою. Адже впевнена, що більшість виборців давно визначилися. 

"Зверніть свою увагу краще на родину, аніж на конфлітні суперечки. Якщо хочете когось переконати, то краще зробіть для нього добру справу. Навіть якщо це не буде щиро. Це дасть ліпший результат, аніж протистояння. Бо ми вже маємо зовнішнє протистояння - війну, де гинуть люди. Давайте будемо добрими один до одного. Давайте будемо чути один одного", - закликає Чаплинська.

Повна розмова з психотерапевткою у аудіо: