Франківське підприємство отримало грант на пошук цвинтарів Першої світової війни


Днями комунальне підприємство "Пам'ять" отримало грант на зібрання інформації про місця солдатських поховань на Прикарпатті.

Впродовж року науковці будуть вести облік поховань Першої світової війни. Основний приціл буде на військові цвинтари та братські могили, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Проект «Велика війна: поховання та історична пам’ять» фінансується за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду, він поширюється на прикордонні території України, Польщі, Словаччини, Угорщини. Лідером є Польська гуманітарна команда (ПГК), Польща.

Як зауважує директор КП "Пам'ять" Василь Тимків, його підприємство вперше бере участь у таких проектах.

"Для нас це вперше, хоча цього ми добивались близько двох років. У області є дуже багато іноземних поховань. Якщо говорити про Першу світову, то це загальноєвропейська спадщина, адже не українці розв'язали цю війну і не вони заганяли сюди тисячі вояків з всієї Європи. На теренах нашої області можна перерахувати представників всіх європейських народів. Наприклад, у Галичині найбільше загинуло хорватів",- розповідає Тимків.

За словами історика, також буде проводитись ідентифікація загиблих осіб.

"Це досить складне питання. Будемо сподіватись, що західні партнери допоможуть з архівними матеріалами. Хоча, можливо, нам пощастить віднайти таблиці з іменами на хрестах чи надгробках самостійно",- пояснює пошуковець.

Підприємство використовуватиме не лише архівні матеріали воєнних часів, але й архів сучасного товариства «Меморіал».  Додаткове джерело - свідчення людей, як старших, так і молодшого віку, адже з оповідей бабусь чи дідусів вони зможуть розказати про знаходження могил. 

"Пам'ять" планує віднайти в області приблизно до 40-ка військових поховань. Проте, на даний момент, відомо про близько двох десятків.

Василь Тимків хоче привернути увагу суспільства до цієї теми. Історик стверджує, що в українському суспільстві є добра традиційна риса - повага до військових могил, особливо серед старшого покоління. Вшанування похованих вояків - компенсація того, що хтось пошанує теперішніх загиблих на війні людей.

До теми: В Івано-Франківську презентували проект, присвячений пошуку поховань військових

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!