Франківські архітектори боротимуться за збереження критого ринку від забудови


28 січня відбулося засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Управлінні архітектури, дизайну та містобудівної діяльності.

Під час обговорення архітектори підняли питання збереження будівлі критого ринку від повної забудови, інформує коресопндентка Бліц-Інфо.

За словами архітектора Володимира Качмара, будівля критого (круглого) ринку є значною інженерною спорудою.

"Зараз ще є можливість зберегти отой фрагмент незакритого фасаду і не дати забудувати вулицю повністю. Ви зайдіть у той ринок і подивіться на його архітектуру всередині. В майбутньому це міг би бути капітальний культурно-виставковий центр. А він закривається цією страшною еклектикою. Щоб створити площу перед ЦУМом і критим ринком зруйнували три будинки, була створена ансамблева архітектура в одному стилі. Старий і новий ринок зараз буде без жодної площі, без стоянок, зелених зон. В нас зараз ще є можливість врятувати той кусочок фасаду. В Україні є тільки три ринки, які накриті такими складками. Ми мусимо щось зробити, щоб його не забудували",- закликав архітектор. 

Водночас очільник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак зауважив, що містобудівну документацію на повну забудову тієї території видали ще в 2016-17 році. 

"Дозволи у них є. Втім, ця будівля внесена до списку нововиявлених пам'яток архітектури. Ми маємо декларувати, що це пам'ятка, присвоїти їй номер і потім вносити її до всеукраїнського реєстру. Шмат роботи дуже об'ємний", - пояснив Ідак.

До того ж, на думку архітекторів, зміна власників припускає можливість діалогу. 

В підсумку, члени консультативної ради вирішили написати лист до власників ринку з проханням не забудовувати цю частинку території. Аналогічне звернення направить Діпромісто. Також дане питання розглянуть на засіданні спілки архітекторів міста. 

Окрім того, Володимир Качмар зауважив, що має матеріали щодо цього приміщення і підготує наукове обгрунтування, чому його потрібно зберегти від забудови.