Франківські депутати вимагають скасувати антисоціальну постанову про ціни на електрику


В Івано-Франківську відбулась п’ятнадцята сесія міської ради.

Серед іншого, депутати проголосували на звернення щодо скасування Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП) про «Порядок диференціювання за годинами доби тарифів на електроенергію, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів».

За словами керівника КП «Міськсвітло» депутат-свободівця Віктора Синишина, цією постановою відміняється коефіцієнт 0,6, а відпуск електроенергії для потреб зовнішнього освітлення здійснюватиметься за стовідсотковим роздрібним тарифом відповідного класу напруги.

«Зниження вартості нічного освітлення для населених пунктів не українська вигадка, а гарна світова практика. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а графік використання нерівномірним. До слова, ЄС всіляко заохочує використання електрики вночі, зокрема, й через пільгові тарифи. А у Франції взагалі встановлено нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів», - зазначив Синишин.

Він додав, що ця постанова дає додаткове навантаження на місцеві бюджети. Для Івано-Франківська вона обернеться у 7,5 млн. грн. додаткових витрат.

Окрім того, зростання вартості освітлення не просто стане величезним навантаженням на місцеві бюджети, а через економію може призвести до збільшення випадків травматизму, зростання злочинності та збільшення кількості ДТП.

«Вважаємо, що електроенергія вироблена на теренах України повинна служити в першу чергу соціальним інтересам громадян і держави в цілому та не гальмувати розвиток місцевого самоврядування», - зачитав звернення депутат.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, сьогодні органи місцевого самоврядування очікують від уряду програм стимулювання розвитку енергоощадних технологій та заходів, а не навпаки їх перешкоджанню.

«Сподіваємося, що нас почують. Хоча Асоціація Міст України вже зверталась з таким проханням, проте ані Верховна Рада, ні Кабмін не підтримали. Зрештою, як і інші рішення, які спрямовані не на збагачення олігархічних кланів», - наголосив очільник міста.