Франківські депутати вимагають в Уряду компенсації за впровадження реформ


Сьогодні, 14 грудня на сесії Івано-Франківської міської ради депутати підтримали звернення до уряду щодо дефіцитного бюджету на 2019 рік.

Як повідомлялося раніше, бюджет 2019 року в Івано-Франківську буде дефіцитним. Зокрема різниця між доходами і видатками планується 500 мільйонів. Тож міський голова Руслан Марцінків зачитав звернення з вимогою припинити грабунок місцевих бюджетів.

«В ході проведеної бюджетної реформи було скасовано низку податкових платежів та зменшення відсотку надходжень з 75 до 60 податку на доходи фізичних осіб, які надходили до бюджетів органів місцевого самоврядування. Для компенсації таких змін, було передбачено, що освітня та медична субвенції покривають всі поточні видатки відповідних бюджетних установ. Однак на теперішній час зазначені субвенції будуть покривати в неповному обсязі лише заробітну плату, а норматив ПДФО так і залишається на рівні 60 %. Крім того, 30 відсотків вартості адміністративної послуги, отриманої як частина адміністративного збору за оформлення українських та закордонних паспортів вилучається до Державного бюджету, що призведе до втрат доходів загального фонду бюджету м. Івано-Франківська у 2019 році в сумі 25,0 млн грн», – йдеться у документі.

За словами голови вищевказані зміни в законодавстві призвели до значного скорочення видатків на вирішення нагальних для громад питань. Зокрема не вистачає 286,2 млн. грн коштів освітньої та медичної субвенцій на наступний рік, які доведеться компенсувати з міського бюджету. Окрім того є багато інших повноважень, які уряд делегував місцевим бюджетам, при цьому не забезпечивши видатків на них.

Тож депутати звернулися до уряду з вимогою компенсації витрат задекларованих реформ.

Варто зауважити, що під час розгляду проекту бюджету на 2019 рік, очільниця департаменту фінансів Вікторія Сусаніна наголосила, що децентралізацію уряд чомусь рахує тільки в доходах бюджетів.

"При цьому ніхто не враховує переданих видатків. Мене непокоїть реверсна дотація, яку ми маємо передати в державний бюджет. Виходить, що чим більше ПДФО ми збираємо, тим більше грошей маємо віддати в держбюджет. І якщо Франківськ не обєднається в ОТГ, то в 2020 реверс може сягнути 90 мільйонів", - сказала фінансист.