Франківські депутати виступили проти зняття мораторію з продажу землі


На черговій сесії Івано-Франківської міської ради депутати ініціювали прийняття звернення до уряду та Президента України з вимогою недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення.

Міський голова Руслан Марцінків наголосив, що основним національним багатством залишилася лише земля. Саме це й не дає спокою тим, хто хоче придбати її у власність та позбавити український народ останнього  ресурсу – земель сільськогосподарського призначення, йдеться на сайті міста.

"В усі часи земля була найбільшим національним багатством України. Й народ має право сказати своє слово у цьому питанні. Дозвіл на продаж земель сільськогосподарського призначення - це знищення малих сільськогосподарський підприємств та сімейних ферм, які є основою аграрної складової економіки. Це масове зростання безробіття та посилення міграції й як наслідок - загибель українського села", - зауважив Руслан Марцінків.

Тому депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до уряду та президента з вимогою не допустити скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

"Ми виходили з того, що лише український народ має право сказати своє слово щодо бачення як поступати з українською землею: продовжити існуючу заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення чи дозволити її купівлю-продаж всім бажаючим.

Влада за допомогою «кишенькового» суду (окружний адміністративний суд м. Києва) заборонив ЦВК приймати рішення  про реєстрацію ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму, утворену зборами громадян України, таким чином заблокувавши ідею проведення Всеукраїнського референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі.

 Якщо закон, яким дозволятиметься продаж землі буде ухвалено, фермери та селяни будуть поставлені в такі умови, коли їм нічого іншого не залишиться, як розпродати за безцінь свої паї і піти в найми або їхати за кордон шукати кращої долі. Це призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських підприємств та сімейних ферм, які в усьому цивілізованому світі є основою аграрної складової економіки, масового зростання безробіття та посилення еміграції, а також до загибелі сіл та селищ.

На підставі вищевикладеного депутати Івано-Франківської міської ради звертаються до Вас з наступною вимогою:

 -         вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до проведення Всеукраїнського референдуму з питання заборони продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні;

 -         не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію, зокрема за допомогою ухвалення закону про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею з 1 липня 2017 року", - йдеться у зверненні.