Франківські депутати звернуться до уряду щодо профілактики дитячого цукрового діабету


В Івано-Франківську розпочалося тринадцята сесія Івано-Франківської міської ради. В залі присутні 35 депутатів. На порядку денному – 59 питань.

Серед іншого, депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров`я України щодо профілактики дитячого цукрового діабету, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

У зверненні йдеться про те, що надання медичної допомоги дітям – повинно бути одним із пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі України. Адже, за визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я цукровий діабет є однією з глобальних медико-соціальних проблем.

«Вважаємо, що вирішення проблем, пов’язаних з цукровим діабетом відноситься до першочергових завдань національної системи охорони здоров’я. Протидія епідемії цукрового діабету, який є серйозною небезпекою для економічного та соціального розвитку України, можлива за умови цілеспрямованих дій Уряду, Міністерства охорони здоров'я України, місцевих органів влади. Важливими пунктами розв’язання проблеми є надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет та розробка і підтримка Міністерством охорони здоров'я України основних напрямів з протидії цукрового діабету на 2017-2021 роки шляхом фінансування з державного бюджету закупівлі препаратів інсуліну для дітей та дорослих, засобів самоконтролю для дітей та вагітних, витратних матеріалів для визначення глікованого гемоглобіну», - йдеться у зверненні.

Тож пропонується міністерству охорони здоров'я України, розглянути та розробити заходи протидії епідемії цукрового діабету в Україні, шляхом реалізації основних напрямків.

«Сподіваємось, що комплексні заходи дадуть змогу забезпечити покращення забезпечення дітей засобами самоконтролю рівня цукру у крові, розширення скринінгових практик, зменшення кількості госпіталізацій дітей з приводу тяжких гіпоглікемічних станів, зменшення рівня первинної інвалідності, збільшення кількості хворих, які пройшли навчання у школах самоконтролю цукрового діабету Вважаємо, що заради збереження здоров'я наших дітей, превенції дитячої захворюваності, необхідно активізувати діалог між Міністерством охорони здоров'я України та громадськістю щодо розвитку педіатрії в Україні», - зачитала звернення секретар міськради Оксана Савчук.