Франківські енергетики зібрали майже чотири тисячі батарейок


В рамках акції «Батарейки, здавайтеся!» за 5 місяців 2014 року працівниками ПАТ «Прикарпаттяобленерго» було зібрано на утилізацію 58,5 кг або 3900 батарейок (в середньому вага 1 «пальчикової» батарейки 15 гр.).

«Ми знаємо що одна «пальчикова» батарейка забруднює 20 м. кв. ґрунту глибиною 5 м., які на наступні 50 років стають не придатними для ведення сільського господарства. Здавалося б, така маленька батарейка, - зазначає Назарій Кисляк, інженер з охорони навколишнього середовища, - а шкоди приносить у десятки разів більше, ніж ті гори сміття, які ми щодня виносимо зі своїх квартир».

Отже, якщо брати до уваги ці факти, тоді можна стверджувати, що завдяки працівникам компанії було не допущено забрудненню 78000 м. кв. (7,8 га) землі та 1 млн. 560 тис. літрів води. Для наглядного прикладу – це майже 11 футбольних полів НСК «Олімпійський» або ж 5 ТЦ «Арсен». Щодо води – 7800 ванн або 104 басейни (розміром 50х20х15). 

Нагадаємо, що акція «Батарейки, здавайтеся!» - це одна із екологічних ініціатив енергетиків прописаних у програмі «Зелена лінія», яка стартувала минулого року. Вона охоплює як центральний офіс, так і філії товариства у районах області. Окрім утилізації батарейок, енергетики ще кожного місяця збирають і здають на переробку макулатуру, металобрухт, автомобільні шини, акумулятори.

Також у філіях компанії впроваджена первинна форма обліку відходів, розроблені методичні рекомендації «Щодо поводження з небезпечними відходами філій ПАТ», а у компанії триває робота, яка розпочата цього року, щодо оформлення документів дозвільного характеру в сфері охорони атмосферного повітря, водокористування та водовідведення та утилізації відходів.