Франківські хірурги провели унікальну операцію на підшлунковій залозі


Днями в Івано-Франківську бригада хірургів під керівництвом професора кафедри хірургії№2 та кардіохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Пилипчука провела унікальну операцію — лапароскопічну резекцію підшлункової залози по причині пухлини тіла підшлункової залози.

Під час операції було лапароскопічно видалено тіло, хвіст підшлункової залози з селезінкою одним блоком.

Ініціатива проведення такої операції належить саме професору Володимиру Пилипчуку. Перед цим він відвідував чимало майстер-класів в Україні та за кордоном, де зміг досконало вивчити досвід колег з інших клінік.

«У нас на базі клініки діє панреатологічний центр, і досі такі операції ми виконували лише відкритим способом (робили лапаротомію, розкривали живіт), в тому числі при пухлинах, запальних процесах, — розповідає професор Володимир Пилипчук. — А в цьому випадку від початку до кінця операцію виконали лапароскопічним методом. Цей метод має багато переваг. На животі немає розрізу, а тому значно меншою є крововтрата, швидше відбувається реабілітація хворого після операції, менше больових синдромів, швидше починає працювати шлунок, кишечник, відповідно такий пацієнт швидше виписується додому. В західному регіоні такого ще не робили».

Отже, операція пройшла успішно. Післяопераційний перерід у пацієнтки пробігав без ускладнень. Її виписали зі стаціонару вже на сьомий день. За словами Володимира Пилипчука, успішний досвід дозволяє говорити, що така операція була першою, але не останньою.

Нагадаємо, в жовтні фахівці кафедри хірургії №2 та кардіохірургії вперше в Західній Україні виконали унікальну операцію на підшлунковій залозі. Особливістю операції було те, що вперше за участі судинного хірурга професора кафедри загальної хірургії ІФНМУ Івана Гудза хворій виконано резекцію верхньої мезентеріальної вени з наступною її алопластикою.