Франківські історії на Фестивалі живих історій у Києві


28 – 29 вересня у Києві організація Інша Освіта та програма неформальної історичної освіти Студії живої історії проведуть другий Фестиваль живих історій. Він збере людей, ініціативи та інституції, що працюють із культурною спадщиною, вивченням історії та пам’яті.

В програмі фестивалю буде представлено близько сотні культурних і освітніх проєктів. Це ініціативи, втілені учасниками й учасницями програми Студії живої історії та проєкти інших організацій чи незалежних авторів. У Фестивалі візьмуть участь дослідження про Івано-Франківськ та область.

«Сором» (авторки: Діана Горбань і Анна Ютченко). Відеодослідження сороміцьких співанок з точки родинних історій двох поколінь, які майже не проговорюють свої досвіди.

«Історія євреїв Івано-Франківська» (Марина Сєдова). Онлайн-мапа місць у Івано-Франківську, які пов'язані з єврейською історією, і тематична екскурсія про єврейську історію міста, а також про локальну історію Голокосту.

«Імпреза. Точка відліку» (Потьомкіна Анна). Серія інтерв'ю з організатор(к)ами, учасника(ця)ми та відвідувач(к)ами першої в Україні міжнародної бієнале «Імпреза».

«Сім назв однієї вулиці: (не)полікультурна Отинія» (Куцаєва Тамара). Презентація архівів, колекцій та публікацій Австрії, Австралії, Німеччини, Польщі, США та України, що могла б стати ідеєю музею локальної історії селища Отинія.

«Нереабілітована память» (Адамович Сергій). Опис життєвих історій людей, які постраждали від радянського карально-репресивного апарату і намагання домогтися їх реабілітації. Вийшов друком перший том книги «Нереабілітована пам'ять», йде робота над формуванням бази даних для Музею депортацій українців в Брошнів-Осадській ОТГ.

«Raido» (Ігор Кондратюк). Презентаційна версія туристичної платформи Косівщини. 

Презентаційна версія туристичного порталу: http://raido.itgroupua.com/napravlennya/etnichnij/

«carpathiancult» (Буній Христина). Проєкт досліджує культуру Карпатського краю – через фотографії зібрані в експедиціях, матеріали з інтернет-архівів та тематичних друкованих видань, а також через деякі маловідомі аудіозбірки (instagram.com/carpathiancult, soundcloud.com/carpathiancult).

«Власний вибір» (Анна Уварова). Виставка колажів про досвід жінок щодо вибору професії, сімейної ситуації через сімейні історії.

«Кирнички. Минувше. Хата» (Олександр Московчук). Дослідження життєвого шляху одного будинку та людей навколо нього в гуцульському селі Бабин (Косівський район).

Що означає «жива історія»?

Катерина Єфремова, співкоординаторка Фестивалю живих історій:

«Жива історія – та, що зачіпає за живе. Ми стикаємося з історією щодня: коли чуємо новини з телевізора на кухні у батьків, коли згадуємо з друзями, як вибивали кепси і наклейки в 90-х, коли їдемо на тролейбусі-гармошці, коли вибираємо книжку на букіністичному ринку. Усе, що привертає увагу і збурює емоції, – жива історія. Це те приємне, що ми відкривали і переживали в житті, чи отримали у спадок від родини. Але також і задавнені образи, важкий неопрацьований досвід минулого».

Подія відбудеться в Києві у партнерстві з культурно-мистецькими інституціями міста. Центральна локація фестивалю – 13 павільйон ВДНГ арт-резиденція Carbon (просп. Академіка Глушкова, 1).

Докладна програма буде опублікована на офіційній сторінці програми Студії живої історії. А також – у події на Facebook.