Франківські митники розповіли, як змінився порядок розмитнення "євроблях"


25 листопада набули чинності два закони, які легалізують завезені з порушенням митного і податкового законодавства авто на єврономерах.

Про це сьогодні, 13 листопада на прес-конференції розповів начальник Івано-Франківської митниці ДФС Василь Ватаманюк, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами, один з них передбачає зміну формули розрахунку акцизу на розмитнення авто, який буде зменшений. Другий – посилює відповідальність за порушення митних правил, зокрема, осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення.

«Якщо раніше ставка акцизного збору бралися за кубічний сантиметр від об’єму двигуна, то зараз встановлена формула. Так, базові ставки акцизного податку для нового авто в залежності від палива та обсягу двигуна», - розповідає Ватаманюк.

Він розповів, що для авто з бензиновим двигуном об'ємом до 3000 куб. см включно ставка складає 50 євро, більше 3000 куб. см – 100 євро. Для «дизеля» з двигуном до 3500 куб. см – 75 євро, від 3500 куб. см – до 150 євро.

Водночас в частині мита і ПДВ не відбуло жодних змін.

Окрім того, відбулись зміни щодо штрафних санкцій за порушення умов тимчасового ввезення та транзину. Вони становлять від 170 гривень до 170 тисяч гривень. Також передбачена конфіскація.

«Цими законами "євробляхам" дають можливість оформитись у митному відношенні – сплатити податки і випустити авто у вільний обіг. Для цього власникам "блях" дається 180 днів. При цьому акцизний податок зменшується на 50% для авто, які будуть оформленні протягом перших 90 днів після вступу у дію закону», - акцентує Василь Ватаманюк.

Також передбачено, що особа, яка ввезла автівку у режимі тарнзиту чи тимчасового ввезення не зможе передати її у користування іншій людині. За порушення цих правил передбачений штраф  розмірі 34 тисячі гривень. Відповідальність передбачена не тільки для тих, хто ввіз, а й для водіїв. За користування нерозмитненим авто передбачено штраф 8,5 тисяч гривень.