Франківські перевізники - у хвилі західноукраїнських маршрутних страйків


Водії-страйкарі місцевих маршруток копіюють своїх колег із сусідніх міст.

Проблема підняття тарифів за проїзд у громадському транспорті торкнулася більшості міст Західного і Центрального регіонів України, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

Найвища вартість проїзду, 3 грн, зараз у маршрутках Львова, де відповідне рішення прийняли 1 травня. Цього ж дня ціну підняли також у Рівному, щоправда – до 2,50 грн. Так само коштує проїзд і в багатьох інших містах: Чернівцях, Тернополі, Житомирі, Хмельницькому, Вінниці, Житомирі, Луцьку. Якщо не брати до уваги Івано-Франківськ, то найнижча ціна поки що в Ужгороді – 2,30 грн. Однак, напевно, не надовго.

Вже зараз у Тернополі, Ужгороді, Хмельницькому й Житомирі на червень підготовили проект рішення щодо підняття тарифу до 3 грн, а в останньому місті – навіть до 3,20 грн.

Впровадження таких реформ не обійшлося без «повстань». Так страйк перевізників відбувся минулого тижня в Тернополі, хоча й тривав усього кілька годин. У Рівному перевізники теж бунтують, але поки обходяться лише погрозами про саботаж.

Як повідомило джерело «Бліц-Інфо» у Волинському прес-клубі, війна з луцькими перевізниками триває уже два роки. А в квітні вона досягла апогею. Антимонопольний комітет, вивчивши розрахунки пропонованої перевізниками вартості проїзду, рекомендував підвищити тариф до 2,5 грн, що й відбулося 12 травня.

Але тут не останню роль, можливо, відіграв прихований бік стосунків влади і перевізників. Адже, як зазначає наше джерело, кілька депутатів, які входять до комітету міськвиконкому, є перевізниками. А ще точаться розмови про щомісячні відкати, якими перевізники тішили своїх лобістів у місцевій владі.   

У будь-якому разі з 12 травня пасажиропотік у луцьких маршрутках помітно зменшився. Чимало людей пересіли на тролейбуси.

Проблема підняття тарифу в івано-франківських автобусах поки залишається відкритою. Перевізники припинили страйк, але від своїх вимог усе одно не відмовляються. Кажуть, що чекають кінця виборів, мовляв, зараз Віктор Анушкевичус не хоче псувати свій рейтинг.