Франківські повії виступають за відміну покарання за проституцію


Проституція — проблема, на яку в Україні зазвичай заплющують очі. Говорити вголос про повій соромно та непопулярно. Втім, останнім часом самі секс-робітниці почали заявляти про свої права.

Соціальний працівник благодійного фонду «Реабілітаційний центр наркозалежних Захід Шанс» Юлія Князюк розповідає Бліц-Інфо, що працює із секс-працівниками вже декілька років. Окрім тестування на ВІЛ/СНІД Князюк розповідає дівчатам про їхні права.

Минулого року Юлія разом з дівчатами легкої поведінки з Франківська взяла участь у марші секс-працівників під Кабміном. Разом з повіями, вона відстоювала їхні права та закликала скасовувати покарання за секс-роботу.

За її словами, українська спільнота секс-працівників виступає за декриміналізацію проституції, тобто – відміну караючих законів щодо секс-роботи. А ще за подолання стигми та дискримінації щодо секс-працівників, за рівні права для кожного громадянина-громадянки.

Читайте також: Як соцпрацівники у Франківську допомагають повіям зберегти здоров'я

На думку Юлії, відміна покарання – це вихід для секс-працівників з ситуації, яка склалася. 

Аби привернути увагу громадськості та влади, захищати свої права, вирішувати проблеми – секс-працівники об'єднуються в спільноту, проводять різноманітні зустрічі, акції та марші.

«Секс робота – це свідомий вибір повнолітньої людини, яка немає нічого спільного з торгівлею людьми. Я вважаю, що наша країна готова до процесу декриміналізації проституції, і надіюсь, що найближчим часом вона відбудеться. Після цього секс-працівники зможуть почуватися в повній безпеці», - зауважує Юлія Князюк.

24-річна Яна Павлівна (під таким іменем її знають клієнти, - ред.) в секс-індустрії працює близько року. До Франківська спеціально для цього приїхала із Чернівців. У сферу інтим-послуг потрапила за власним бажанням, бо зрозуміла, що любить найбільше тільки дві речі – секс і гроші.

Дівчина зауважує, що відноситься до легалізації проституції позитивно, каже, що готова офіційно платити податки за свою роботу. Втім вважає,  що наразі – це не на часі.

Читайте також: Франківська повія розповіла, скільки коштують її послуги та хто серед клієнтів

«Цього просто зараз не допустять. Як казав один депутат, якщо повії офіційно покажуть скільки заробляють, то грошей буде більше, аніж в Укрзалізниці. Я думаю, що ми ще не готові до легалізації, бо тоді у нас кожна друга пішла б в цю роботу», - вважає Яна.

Начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Юрій Довган зазначає, що правоохоронці завжди виконують закон, яким би він не був.

«Ми тільки виконавча влада. У нас розкладено на поличках все, що ми маємо робити. Зокрема, робота з виявлення та фіксації осіб, які надають сексуальні послуги за гроші проводиться в рамках кримінальних проваджень та оперативно-розшукових справ. Втім, зараз наш пріоритет – кримінальні злочини. Та й не вистачає працівників, адже у штаті п'ять людей. З них тільки одна людина відповідає за злочини суспільної моралі», - пояснює правоохоронець.

За словами Юрія Довгана, минулого року на Прикарпатті було найбільше навантаження на одного працівника в Україні за кількістю злочинів у сфері суспільної моралі.

«Займатись ще складанням адмінпротоколів інколи просто немає часу. Все ж, ми інколи їх складаємо. Але є й громадський блок. Наприклад, дільничих інспекторів та патрульних, які займаються адмінпрактикою, є сотні. Думаю, що вони б також мали складати протокол, а не проїхати повз коли бачать, як біля дороги стоїть «мадам», а з нею розмовляють далекобійники і так далі», - впевнений Довган.

Мовою цифр

Минулого року відділом боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ НП в Івано-Франківській області за злочини проти моральності оголошено про підозру та до кримінальної відповідальності притягнено 10 осіб за вчинення 116 злочинів. З них за ст. 303 ч.2 ККУ (Проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією) - 17, ст.302 ч.2 ККУ (Створення або утримання місць розпусти і звідництво) – 4, ст.301 ч.3-5 ККУ (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) – 95.

Відносно дев’ятьох осіб кримінальні провадження направлено до суду, ще одна особа оголошена в розшук.

Цього року у правоохоронців вже є 3 кримінальних проваджень, з них 2 за ст.303 ч.2 ККУ, 1 – за ч.3 ст.301 ККУ. На даний час особам про підозру по цим кримінальним провадженням не оголошено.