Франківські заклади профосвіти фінансуватимуться з обласного бюджету


12 червня Уряд прийняв важливі для органів місцевого самоврядування у галузі освіти акти.

Зокрема, ухвалив розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» на період до 2027 року».

Розпорядженням схвалюється Концепція реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» на період до 2027 року, інформує  Аналітичний центр АМУ.

Правління Асоціації міст України у лютому 2019 року прийняло рішення про необхідність внесення змін до Бюджетного кодексу України та забезпечення фінансування з обласних бюджетів закладів професійної (професійно-технічної) освіти як таких, що передаються до спільної територіальної власності обласних територіальних громад.

Розпорядження передбачає реформування системи професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема пропонує зміну механізмів її фінансування. Так, на сторінках 5-6 Концепції зазначено про здійснення поетапного переходу до фінансування закладів профтехосвіти, які розташовані на території міст обласного значення-обласних центрах, з обласних бюджетів, які зараз фінансуються з місцевих бюджетів.

Також прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011року №1341». Постановою передбачається впровадження одинадцяти рівнів Національної рамки кваліфікацій замість десяти, що існують сьогодні, а також оновлення дескрипторів всіх кваліфікаційних рівнів, зокрема, їх гармонізації з аналогічними міжнародними документами. Прийняття акта дозволить виконати норми Закону України «Про освіту» та уточнити рівні професійної кваліфікації здобувачів освіти.

Нагадуємо, раніше Асоціація міст України звернулась до Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України щодо внесення змін у бюджетне законодавство у частині передачі фінансування закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що розташовані у містах-обласних центрах, із обласних бюджетів.