Франківських батьків запрошують на виставу Законодавчого театру


В українському суспільстві поширена думка, що материнство - сімейна справа, або навіть винятково справа жіноча. Але після народження дитини жінка часто залишається замкненою в чотирьох стінах з дитиною, без можливості продовжувати працювати, навчатись, бути активної у громаді

Це обмеження, ніби-то, не є навмисним, але воно є наслідком нерівного розподілу обов’язків по догляду за дитиною та відсутністю інфраструктури для батьків з дітьми у міських, комунальних та публічних просторах. 

Група активних жінок Івано-Франківська хоче це змінити і винести розмову про створення інклюзивних просторів на рівень міської громади. З 22 по 24 вересня на майстерні обговорять проблеми, пов’язані з активним материнством і татівством, про можливості, які вже існують в місті і про потреби, які все ще потребують уваги.

Ключові теми: аналіз доступності інфраструктури міста, наявність інклюзивних просторів, поширення культури активного батьківства як спільної проблеми усієї громади, наявність соціальної інфраструктури (дитячі садочки).

Результати обговорення втіляться у виставі Законодавчого театру, яку покажуть 24-го вересня. Під час вистави у глядачів буде можливість обговорити актуальні проблеми, а також внести свої пропозиції щодо їх вирішення на місцевому рівні. Озвучені пропозиції будуть передані представникам місцевої влади. 

Захід реалізується Громадським об'єднанням "Театр для діалогу" в рамках проекту UN Women Ukraine “Ґендерна рівність в центрі реформ, миру та безпеки” за підтримки Уряду Швеції. 

Ось що про свій досвід кажуть учасниці попередніх майстерень:
 
“Величезне вам дякую за можливість перетворення себе і світу навколо себе за допомогою форум-театру. Зараз у Павлограді ми створили ініціативну групу матерів-переселенок, піднімаємо свої проблеми в кабінеті міського голови, звертаємося до депутатів. Нам кажуть: а де ви раніше були? А я думаю: раніше ми спали. Доки форум-театр нас не розбудив”, - Світлана Чичирко, Луганськ - Павлоград. 

Участь в майстерні безкоштовна і відкрита для жінок з досвідом внутрішнього переміщення, активних жінок та чоловіків, що проживають у місті Івано-Франківськ, а також для місцевих активісток, журналісток і представниць влади. Ми також будемо раді бачити чоловіків і татусів, які вважають, що питання догляду за дитиною - не лише “жіночі”, а питання сім’ї та громади. 

Місце проведення майстерні: простір ВДОМА (вул. Січових Стрільців, 13, 4 поверх).

Для участі у майстерні ВАЖЛИВО заповнити анкету за посиланням https://goo.gl/QS2jEE до 17 вересня включно.

Під час заходу працюватиме дитяча кімната.