Франківським медикам заборгували 22 мільйони зарплатні


У четвер, 5 вересня в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Серед іншого, депутати розглянули питання "Про стан виплати заробітної плати працівникам, сплати обов’язкових податкових платежів, протермінованої заробітної плати в закладах охорони здоров’я області", інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Директор департаменту фінансів Ірина Мацькевич зазначила, що станом на 1 вересня медикам заборгували 32 мільйони. Найбільша сума в Івано-Франківську – 22 мільйони. Окрім того, у Богородчанському районі заборгували  – 1,6 мільйони, Рогатинському – 1,1 мільйон, Тлумацькому – 1,5 мільйони. Також борги є і в інших районах.

«Як і в попередні роки, ми звертались до Кабміну, аби виділили нам кошти на виплату зарплати робітникам. Також відправляли звернення до голови ОДА та в райони, аби вони свої залишки коштів направили на виплату заборгованості», - зауважила фінансистка.

Голова комісії Манолій Піцюряк акцентував, що окрім боргів з зарплатні лікарні також протермінували сплати ЄСВ та ПДФО. А це на суму у 60 мільйонів гривень. Як приклад, Піцуряк привів Солотвинську лікарню. За його словами, сьогодні зранку казначейська служба заблокувала рахунок лікарні через несплату податків.

За словами директора департаменту здоров’я Миколи Стовбана, заборгованість склалась тільки на вторинному рівні.

«У 42 закладах, які підпорядковані департаменту охорони здоров’я заборгованості і незабезпеченості немає. Однак, борги є у інших 77 закладів, де органом управління є обласна рада чи районні ради» , - додав Стовбан.

На його думку, одна з причин боргів – те, що люди роками не йшли у відпустку, а коли вирішують змінити місце роботи - потрібно виплачувати "відпускні".