Франківський драмтеатр уперше виступає в Маріуполі


Більше тисячі кілометрів і понад добу не дуже комфортного шляху здолали актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, щоб дістатися до Маріуполя. Там з 4 по 10 вересня тривав фестиваль «Театральна брама», котрий започаткував Донецький обласний академічний драматичний театр, що в умовах війни працює у місті, звільненому від російських окупантів п’ять років тому 13 червня.

Першого фестивального дня прикарпатці презентували легендарну драму за романом Марії Матіос «Солодка Даруся». Виставі вже виповнилося більше десяти років, і зіграли її більше 240-ка разів. 2008 року курс Ростислава Держипільського поставив її як дипломну роботу, працювали весь рік, і самовіддана й талановита праця акторів-початківців згодом увійшла до історії українського театру. Німеччина, Італія, Польща, Канада і Америка – бо українці є всюди – аплодували «… Дарусі» стоячи, пише газета Галичина.

«Ніколи нікого не слухайте, що ми різні чи чужі, просто треба відчути і зрозуміти біль один одного! Ми – одна країна і один великий неймовірної сили НАРОД!!!», – так написала на сторінці у ФБ незмінна виконавиця ролі німої Дарусі заслужена артистка України Галина Баранкевич».

Наступного дня на театральному форумі в Маріуполі актори Франківського драмтеатру зіграли драму-реквієм «Нація», створену Марією Матіос на основі реальних подій 40-х років XX сторіччя на Гуцульщині.