Франківський карділог: Хворобу легше попередити, ніж лікувати


Вже 19 років поспіль за ініціативи Всесвітньої федерації серця та підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно, 29 вересня, відзначають Всесвітній день серця.
Що потрібно знати, щоби потурбуватися про здоров’я свого серця і попередити серйозні проблеми, нам розповів лікар-кардіолог, заступник головного лікаря Івано-Франківського клінічного кардіологічного центру Андрій Волинський.

«Людське серце надзвичайно потужний орган, який забезпечує нам життєдіяльність, – сказав бесіду лікар-кардіолог. – І спосіб життя відіграє вирішальну роль у профілактиці серцево-судинних захворювань.

На Івано-Франківщині близько 350 тисяч хворих на артеріальну гіпертензію, майже 200 тисяч – з ішемічною хворобою серця, тобто в області приблизно 600 тисяч людей з серцево-судинними захворюваннями. Щороку ми виявляємо 1250-1300 випадків гострого інфаркту міокарда (150-200 з них помирають),  32-35 тисяч вперше виявлених гіпертоніків і 20-22 тисячі людей з ішемічною хворобою серця. Можливо, трохи більше ніж раніше, – каже Андрій Волинський. – Але це, скоріше за все, пов’язано не з погіршенням ситуації, а з покращенням діагностики».

В області з 17-18 тисяч смертей в рік, 12 тисяч припадає від хвороб системи кровообігу, 10 тисяч з яких – це ішемічна хвороба серця. Тобто серцево-судинні захворювання на сьогоднішній день є основною причиною смерті.  

«На жаль, хвороби серця «молодіють», – зізнається Андрій Волинський. – І першою причиною цього, я бачу байдуже ставлення людей до свого здоров’я. За останні десять років ми спостерігаємо спад лікування. Більшість хворих чекають гострого стану, не займаються профілактикою. А я казав і буду казати – краще хворобу попередити, ніж її лікувати! Так, на жаль, є й некеровані фактори ризику – це вік, стать (чоловіча) і спадковість. Тобто, можна сказати, що чоловіки середнього віку вже потенційно належать до групи ризику, тим більше, якщо вони мають шкідливі звички. Проте рання діагностика, профілактика на первинному та вторинному рівнях, своєчасне призначення адекватної медикаментозної терапії затримують прогресування захворювання, знижують ризик виникнення ускладнень, сприяють покращенню якості життя та збереженню працездатності».

Тому лікар-кардіолог наполегливо рекомендує вже з 30-ти років контролювати рівень холестерину і глюкози в крові, не допускати надмірної ваги, гіподинамії, уникати стресів та шкідливих звичок, підтримувати здорове харчування і здоровий спосіб життя.

Андрій Волинський закликав бути відповідальним за своє здоров’я, не допускатися крайнощів та не забувати про психоемоційне розвантаження і відпочинок.