Газовики радять прикарпатцям, як вберегти себе від нещасного випадку


В опалювальний період кількість нещасних випадків, пов'язаних з використанням газу у побуті зростає. Як свідчить статистика, понад 90% трагедій трапляються через недотримання людей елементарних правил безпеки використання газу у побуті.

ПАТ «Тисменицягаз» нагадує п’ять елементарних правил, які допоможуть врятувати життя людей:

1. При користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення.

2. Не залишати без нагляду газові прилади. Саме порушення цієї простої вимоги, стало причиною нещасного випадку напередодні ново року. Так, у с. Братківці Тисменицького району Івано-Франківської області 29 грудня 2018 року мешканці одного з приватних будинків даного села, по вул. Шевченка залишили без нагляду працюючу опалювальну піч. Довготривале користування піччю та відсутність достатнього припливу свіжого повітря призвело до вигорання кисню в приміщені житлової кімнати та потрапляння до неї продуктів згорання – чадного газу (окису вуглецю). Як наслідок, загинуло одна людна, ще троє постраждало.

3. В димових та вентиляційних каналах повинна бути тяга. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга.

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці та виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.

4. Категорично заборонено встановлювати вентиляцію зі штучним спонуканням (примусові витяжки) в будинках, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні.

Натомість власникам димохідних газових приладів необхідно встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан-відсікач, який перекриває надходження газу.

5. Ще однією причиною нещасних випадків є самочинна газифікація, перестановка та заміна газового обладнання.